Utorak 14.12.2010.
03:11 >> 12:49h
Vestionline

Umro Ričard Holbruk

Ričard Holbruk
 

Veteran američke diplomatije, Ričard Holbruk, preminuo je u utorak rano ujutru (ponedeljak uveče po lokalnom vremenu) u bolnici u Vašingtonu, od posledica naprsle aorte, javljaju američki mediji.

Holbruk, kome je u petak pozlilo u Stejt departmentu, nije izdržao nekoliko operacija u bolnici Univerziteta "Džordž Vašington", od kojih je jedna trajala 21 sat.

Holbruk će ostati upamćen po diplomatskom angažmanu koji je 1995. godine doveo do Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH. Smrt ga je zatekla na funkciji specijalnog izaslanika Bele kuće za Avganistan i Pakistan.

Proteklih godina, njegov diplomatski stil mu je doneo nadimke "Buldožer" i "Pobesneli bik".

Obama: Svet je bezbedniji zahvaljujući Holbruku

Američki i pojedini lideri u svetu izrazili su žaljenje zbog smrti Ričarda Holbruka.

Predsednik Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton među prvima su izrazili žaljenje povodom smrti izaslanika SAD za Avganistan i Pakistan i tvorca Dejtonskog sporazuma, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini, izvestili su mediji.


Obama je nazvao Holbruka "pravim divom američke diplomatije", koji će ostati upamćen po neumornom radu i traganju za mirom, i ocenio je da su "zahvaljujući njemu milioni života sačuvani i da je svet mnogo bezbednije mesto".


Hilari Kinton je nazvala Holbruka jednim od "najvećih boraca i najposvećenijih državnih službenika".


Bivši američki predsednik Bil Klinton, tokom čijeg je mandata (1993-2001) Holbruk bio specijalni izaslanik za Balkan, ocenio je da je Holbruk "spasao živote, obezbedio mir i vratio nadu bezbrojnim ljudima širom sveta".


Žaljenje zbog Holbrukove smrti izrazio je i bivši britanski premijer Toni Bler.

Predsednici Avganistana i Pakistana, Hamid Karzai i Asif Ali Zardari, nazvali su Holbrukovu smrt velikim gubitkom.


"Bio je iskusan i vešt diplomata, koji je verno služio američkom narodu", rekao je Karzai.


Zardari je podsetio da je Holbruk bio "ključni akter međunarodne diplomatije koji je doneo mir u Bosnu" i napomenuo je da je Pakistan izgubio prijatelja.

2024 © - Vesti online