Ponedeljak 13.12.2010.
13:16
RTS

Pjongjang preti nuklearnim ratom

Saradnja sa SAD i Japanom će "privući tamne oblake nuklearnog rata"

Upozorenje je deo komentara državne novinske agencije u glavnom listu u zemlji, a pojavljuje se pošto je južnokorejska mornarica danas počela petodnevne artiljerijske vežbe na 27 lokacija.

Severna Koreja je 23. novembra granatirala južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong i prvi put od završetka Korejskog rata 1953. godine žrtve su bili civili.

Kao odgovor, Seul je održao zajedničke vojne manevre sa SAD i zakazao samostalne artiljerijske vežbe, uprkos upozorenjima Pjongjanga da bi to moglo dodatno da zaoštri situaciju.

Južnokorejska mornarica pokušala je da umanji značaj mornaričkih vežbi, koje će trajati do petka, rekavši da su one rutinske, i da se neće odvijati blizu sporne pomorske granice u Žutom moru gde se nalazi i ostrvo Jeonpjeong.

Severna Koreja je, međutim, optužila Južnu Koreju za saradnju sa SAD i Japanom kako bi se pojačao pritisak na Pjongjang.

Ta saradnja je "ništa drugo do izdaja koja će pogoršati tenzije između Severa i Juga i privući tamne oblake nuklearnog rata da vise nad Korejskim poluostrvom", navodi se u najuticajnijem listu Severne Koreje Rodong Šinmunu.

U trenucima kada su joj odnosi sa Južnom Korejom bili zategnuti, Severna Koreja je često izdavala ovakva upozorenja, piše novinska agencija Asošiejted pres (AP).

U znak solidarnosti s Južnom Korejom, predstavnici SAD i Japana sastali su se prošle sedmice u Vašingtonu i poručili Pjongjangu da neće nastaviti pregovore o nuklearnom razoružanju te komunističke zemlje dok se njeno ponašanje ne promeni.

Vojni zvaničnici SAD i Južne Koreje sastali su se danas u Seulu da razmotre situaciju u vezi sa Severnom Korejom i druga pitanja.

2024 © - Vesti online