Ponedeljak 13.12.2010.
11:24
Vestionline

Holbruk operisan, i dalje kritično

U kritičnom stanju: Ričard Holbruk

Holbruku (69) pozlilo je u petak, tokom sastanka sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, i smesta je prebačen u Univerzitetsku bolnicu "Džordž Vašington", gde je istog dana operisan. Operacija je trajala više od 20 sati, prenela je televizija "Foks".


Holbruk, specijalni izaslanik predsednika Baraka Obame za Avganistan i Pakistan, ponovo je operisan juče kako bi mu se poboljšala cirkulacija i još je u kritičnom stanju, saopštio je Stejt department.


Bela kuća je saopštila da se američki predsednik i prva dama SAD Mišel Obama mole za Holbrukov oporavak.


Predsednici Avganistana i Pakistana, Hamid Karzai i Asif Ali Zardari telefonirali su Klintonovoj i Holbrukovoj supruzi Kejti Marton, izvestile su agencije.


Savetnik Bele kuće Dejvid Ekselrod izjavio je da je Holbruk "veoma jaka osoba".


"U petak je bio u izuzetno teškom stanju. Prsla mu je aorta i krvario je. Većina ljudi to ne bi preživela, ali Ričard se borio. Svi koji ga poznaju... znaju da je jak i otporan", rekao je Ekselrod.


Holbruk će ostati upamćen po svojoj ulozi u zaključenju Dejtonskog sporazuma, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini, a sada je ključni akter u Obaminim naporima za okončanje devetogodišnjeg rata u Avganistanu.

2024 © - Vesti online