Ponedeljak 13.12.2010.
12:31
Vestionline

Josipoviću neprijatno zbog Sanadera

Prošlo je vreme kad je politika mogla sve diktirati: Ivo Josipović
 



"Među građanima je zavladao pesimizam i svi se pitaju šta se dešava, kakva nam je zemlja i kud idemo. Ove afere podstiču na takve osećaje", rekao je Josipović.


On tvrdi da bi ove najnovije afere mogle biti pozitivne nakon što se završe svi postupci, a određeni ljudi iz njih izvuku pouke.

Hrvatska traži izručenje Sanadera

 

Hrvatska će danas austrijskim vlastima uputiti zahtev za izručenjem Sanadera i svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz taj slučaj, izjavio je hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković. "U kontaktima smo s austrijskim ministarstvom pravde, upravo sve dogovaramo i danas će sva dokumentacija koju dogovorimo otići", kaže on.

"Prošlo je vreme kad je politika mogla sve da diktira, a sada institucije moraju svoj
posao da obavljaju nepristrasno", rekao je Josipović.

Ivo Sanader

"Hrvatska pozicija nikad nije bila bolja", izjavio je sa svoje strane ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković o hapšenju Ive Sanadera.

U izjavi za "Novi list", Jandroković je rekao da je Hrvatska zbog slučaja Sanader potvrdila svoju verodostonost i da funkcioniše kao pravna država. "Sve to doprineće u EU na otvaranju Poglavlja 23. Pravosuđe i ljudska prava", rekao je on.

Salcburg traži dokumenta

 

Pokrajinski sud u Salcburgu danas je Ministarstvu pravosuđa Hrvatske poslao zahtev za dodatnom dokumentacijom u slučaju Ive Sanadera. Ovi dokumenti se zasnivaju na tri stavke:


Prva, da je iz Fimi medije izvučeno 42 miliona kuna, od čega je 28 miliona Sanaderu prosledio Mladen Barišić.

 

Druga je, vezana uz HEP, prodaja struje Diokiju po nižoj ceni, pri čemu je HEP oštećen za više od 6 miliona kuna.

 

Treća je takođe vezana uz HEP, a reč je o kreditu datom Diokiju uz Sanaderovo posredovanje.


Šef diplomatije potvrdio je veliki interes stranih diplomata za Sanadera, pri čemu su se mnogi od njih raspitivali za njega.

"Hrvatska zbog Sanadera neće imati loš imidž", kaže Jandroković dodavši da su se za vreme njegovog boravka u Berlinu za Sanadera raspitivali i nemački šef diplomatije Guido Vestervele, ali i drugi političari.

"Interesovalo ih je da li je u potpunosti poštovana procedura u vezi sa skidanjem poslaničkog imuniteta i kad sam im objasnio da je sve učinjeno u skladu s principima pravne države i vladavine prava, više nisu postavljali pitanja. Ministar Vestervele dao je izjavu kako ne sumnja da će pravna država postupati po zakonu", rekao je Jandroković.

2024 © - Vesti online