Ponedeljak 13.12.2010.
04:12
Vestionline

Prvi brzi voz iz Finske za Rusiju

Vladimir Putin i Tarja Halonen u brzom vozu za Sankt Peterburg

U kompoziciji su bili premijer Rusije Vladimir Putin, finska predsednica Tarja Halonen sa suprugom, predstavnici železnice i ruski i finski novinari. Halonenova se ukrcala u voz u Helsinkiju, a Putin joj se pridružio u Viborgu, odakle su zajedno produžili za Sankt Peterburg, prenose beogradski mediji.

Jakunjin je rekao da je predlog o ukidanju viza za putnike iz EU koji brzim vozom dolaze u Rusiju, za boravak do tri dana, prosleđen Putinovom kabinetu, koji treba da ga razmotri.

"Da li će Evropska unija učiniti isto? Pomalo sam sumnjičav", dodao je Jakunjin, javio je Rojters.


Jurimo 220!

Očekuje se da će četiri brza voza francuske kompanije "Alstom", na relaciji Finska-Rusija, sledeće godine prevesti 250.000 putnika. To je prvi zajednički međunarodni projekat Ruske železnice i Finske VR grupe.

Voz dostiže brzinu od preko 220 kilometara na sat, čime je trajanje putovanja od Helsinkija do Sankt Peterburga prepolovljeno i traje oko tri i po sata.

Kompozicija ima sedam vagona i prima 344 putnika, pruža brojne pogodnosti za ljude sa specijalnim potrebama, ima igraonicu za decu, prostor za kućne ljubimce i vagon-restoran. Cena karte je 84 evra za drugu klasu i 134 evra za prvu klasu.

2024 © - Vesti online