Nedelja 12.12.2010.
23:05
Fonet

Izbori na KiM: Albanci zadovoljni, Srbi ne

Evropska budućnost: Hašim Tači


Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači izjavio je da su vanredni izbori za parlament "put Kosova ka evropskoj budućnosti", a predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa da je ovo bio značajan dan za Kosovo.

"Danas Kosovo glasa za evropsku budućnost, za liberalizaciju viznog rezima, za Kosovo kao punopravnog člana NATO, za brži napredak ka članstvu u Evropskoj uniji, za podizanje životnog standarda građana", rekao je Tači, a preneo KiM radio.


Mustafa je ocenio da su ti izbori značajni za "razvoj demokratije i pravne države" i da veruje da "ćemo svi biti zadovoljni njihovim rezultatima".


Lider pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti takođe je izrazio zadovoljstvo i istakao da su ti izbori važan dan za Kosovo.
 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je večeras da su Srbi koji su izašli na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu pogrešili.

Trebalo biti strpljiv: Oliver Ivanović

"Oni Srbi koji su izašli na izbore su pogrešili. Morali su biti strpljivi i sačekati promenu odluke Vlade Srbije", izjavio je Ivanović za KiM radio.


On veruje da je rešenje problema učešće na izborima, ali nikako bez učešća i podrške Vlade Srbije.


"Mislim da oni koji na izbore izlaze strašno greše, jer će stvoriti nekakvu novu klimu ili novu realnost, što bi rekli Albanci. Ta nova realnost pokazuje da će svet razumeti da Srbi južno od Ibra ne slušaju Beograd i kao takvi biće prepušteni sami sebi", rekao je Ivanović.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da su Srbi i drugi nealbanci sa severa Kosova "ostali dosledni" i nisu izašli na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.


"Najbitnije je da su izbori protekli mirno, nije bilo nikakvih problema i niko ne može reći, iz Prištine ili međunarodne zajednice, da su ljudi sprečeni da ostvare svoje građansko pravo", rekao je Nedeljković.

2024 © - Vesti online