Nedelja 12.12.2010.
20:09
Srna

Merčep osumnjičen za zločin nad 43 srpska civila

Tužilaštvo tereti Merčepa za ubistva ili nestanak 43 srpska civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od oktobra do polovine decembra 1991. godine, javljaju hrvatski mediji.

Iz zatvorske bolnice, odlazi u Remetinac: Tomislav Merčep

Merčep je uhapšen u petak svom stanu u Zagrebu i nakon ispitivanja u policiji i kod istražnog sudije, gde je odbacio sve optužbe, zadržan je u dvodnevnom pritvoru. Zbog lošeg zdravstvenog stanja odveden je u zatvorsku bolnicu, a ne u zatvor u Remetincu.

Tužilaštvo Zagrebačkog županijskog suda zatražilo je da Merčepu bude određen jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i posebno teških okolnosti počinjenja dela.

Merčep se tereti da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991. godine kao savetnik u MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i delom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, lično naređivao nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva civila.

On se sumnjiči da je, znajući da njemu podređeni nezakonito hapse, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, propustio da spreči i suzbije te zločine.

Tužilaštvo navodi da su, sa područja Zagreba, i sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, civili srpske nacionalnosti, a šest osoba je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Tomislav Merčep, koji je pre tri godine pretrpeo moždani udar, sutra bi pred istražnim sudijom trebalo da se izjasni o istražnom zahtevu tužilaštva.

Merčep je tokom rata komandovao jedinicom čiji su pripadnici Munib Suljić, Siniša Rimac i Igor Mikolase već pravosnažno osuđeni za ubistva.

Za Merčepovu ulogu u ratu interesovalo se i haško tužilaštvo, koje je u februaru 2006. Državnom tužilaštvu Hrvatske dostavilo "sirove" materijale u vezi ratnih zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji i na Pakračkoj poljani u drugoj polovini 1991. godine.

Njime se bavila i američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), koja je krajem 2006. godine na internet stranici objavila izveštaj iz oktobra 1995. o njegovoj ulozi u zločinima počinjenima nad Srbima na Pakračkoj poljani, te u Gospiću, Vukovaru i Zagrebu.

Merčepa je u svojem izveštaju spomenuo i Amnesti internešnel u vezi sa komandnom odgovornosti za više zločina.

2024 © - Vesti online