Četvrtak 26.11.2009.
10:57
Tanjug

Srbija: Uskoro drugi talas novog gripa

Branislav Tiodorović

Napominjujući da se prvi talas gripa A (H1 N1) sada "smirio" , Tiodorović je Tanjugu rekao da se vakcina farmaceutske kuće "Novartis" protiv tog gripa očekuje i pre 15. decembra u Srbiji i da postoje "neka usmena obećanja da će vakcina, možda, stići 8. decembra."

Dr Tiodorović je objasnio da će organizacija vakcinacije zavisiti od toga koliko u gradovima ima ekipa i punktova za vakcinisanje , ali i hroničnih bolesnika, dece, trudnica i svih onih koji spadaju u prioritetne grupe. On je dodao da su u svakom gradu pripremljeni spiskovi i napravljena evidencija o tome ko se nalazi u određenoj grupi prioriteta.

On je dodao da će konsultacija sa lekarom biti neophodna kod onih koji imaju ozbiljnije bolesti poput malignih oboljenja, budući da zračna terapija može da doprinese slabljenju imuniteta.

Tiodorović je podsetio da oni koji imaju alergiju na jaja, živinsko meso i perje, ne bi trebalo da se vakcinišu vakcinom protiv novog gripa, a oni koji imaju druge vrste, poput alergije na polen ne spadaju u grupu kod koje bi mogle da nastanu kontraindikacije.

2024 © - Vesti online