Nedelja 12.12.2010.
01:47
pressonline.com

Srbija: Evro raste do 120 dinara, plate “padaju“

Dinaru ne proriču lepu budućnost...
 

Ako država hitno ne preduzme mere u ekonomskoj politici, 2011. bi mogla da bude jedna od najtežih godina do sada.


- Sledeća godina je predizborna, pa je logično zaključiti da će vlast posvetiti pažnju glasačkom telu, odnosno trudiće se da podigne penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru. To će neminovno dovesti i do inflacije, jer realnih izvora finansiranja nema. Teško je prognozirati do kog nivoa bi mogao da skoči devizni kurs, ali verujem da će se kretati u rasponu od 115 do 120 dinara za jedan evro. Očekivanje da ćemo imati rast društvenog proizvoda od tri odsto je nerealno, bićemo zadovoljni ako ne padnemo niže. A potreban je minimalni rast od šest do sedam odsto da bi se to osetilo u životnom standardu ljudi - kaže ekonomista Zoran Popov.


Dinar ne može da jača

Njegov kolega Saša Đogović kaže da će dinar slabiti i tokom 2011. godine.

- Dinar nema realne temelje i sigurno je da se ne možemo nadati njegovom jačanju. Obezvređivanje domaće valute nije iznenađenje, jer imamo slabe izvozne i proizvodne rezultate, nemamo dovoljan priliv deviznih sredstava, a malo je i direktnih stranih investicija - kaže Đogović.

Zarade osetno niže

Da nas očekuje teška, inflatorna godina, slaže se i Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, koji navodi da zbog nestabilnog kursa naša preduzeća godišnje gube i po nekoliko stotina miliona evra. A osim preduzeća, na gubitku će biti i radnici, jer naravno da poslodavci neće ništa učiniti da poboljšaju njihov položaj...
- Ne nadam se ničem boljem ni tokom naredne godine. Štaviše, predviđam da prosečna plata, merena u evrima, ne samo da se neće povećavati, već da će i strmoglavo padati - kaže Rajić.

Prema njegovim rečima, naš poslovni ambijent i dalje krase inflatorne turbulencije, neefikasan i skup državni aparat, šuma birokratije, bujanje mita i korupcije, loša pravna infrastruktura...


- Ne treba biti previše stručan pa oceniti da ništa nije toliko loše da ne bi moglo biti još gore. Vlast se više bavi zadovoljavanjem ličnih materijalnih aspiracija, nego opštim interesom. To je karakteristika svih zemalja koje opstaju samo na infuziji raznih finansijskih organizacija kao što je, recimo, MMF. Svaki stend baj aranžman ovde se predstavlja kao veliki uspeh iako je on, u suštini, odraz teškog poraza sopstvene ekonomije - kaže Đogović.


Slično misli i ekonomista Goran Nikolić, koji očekuje da će se zaustaviti skok cena poljoprivrednih proizvoda, ali ne i inflatorna očekivanja koja će se preneti i u narednu godinu.


- Projektovana inflacija od četiri do šest procenata je potpuno nerealna i više je nego izvesno da nas ove godine očekuje dvocifrena inflacija, a samim tim i značajno povećanje kursa - tvrdi Nikolić.

2024 © - Vesti online