Četvrtak 26.11.2009.
12:00
Đ. Barović - Vesti

"Mesić treba da odgovara za Vukovar"

Druga strana istine: Zoran Stanković
- Ponovo se otvara priča o Vukovaru i o Hrvatima kao jedinim žrtvama. Nije sporno da svako ko je učestvovao u zločinu treba da odgovara, ali zašto ta krivica već jednom ne počne da se utvrđuje imenom i prezimenom. U krajnjem slučaju, zašto se ne ispita uloga i odgovornost tadašnjeg predsednika Predsedništva SFRJ Stjepana Mesića. Morao je znati šta se radi - kaže Stanković.


On je ovo rekao na tribini u Skupštini Beograda "Odgovornost za rušenje Vukovara" na kojoj su govorili još i predsednik FHP Nataša Kandić, Žarko Korać, ambasador Hrvatske Željko Kuprešak, kao i zvaničnici Vukovara.


- Ispostavilo se da sam jedino ja rekao neku drugu istinu od one prezentovane na tribini. Zbog toga sam ih i podsetio da je Mesić Hrvat, tadašnji savezni sekretar odbrane Veljko Kadijević - Jugosloven iz Hrvatske, komandant ratnog vazduhoplovstva Zvonko Jurjević Hrvat iz Hrvatske, komandant Prve armijske oblasti Makedonac Aleksandar Spirkovski.


Stanković kaže da na tribini nije bilo oštrih tonova, te da se nije sukobio sa Natašom Kandić.


- Iznosio sam isključivo argumente. Hrvatska je prvo tvrdila da je u Vukovaru stradalo 36.000 ljudi, pa 10.000, da bi na kraju taj spisak došao do najviše 1.500 nastradalih. Na njemu je, između ostalog i Stanko Letica, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1987. godine. Te 1991. sam predvodio tim patologa koji je pregledao više od 1.000 ubijenih. Svaka žrtva ima svoj dosije. Zašto ne završimo priču o zločinima u Vukovaru tako što će se na osnovu svakog od tih predmeta pokrenuti istraga. Kome to smeta - pita Zoran Stanković.

2024 © - Vesti online