Četvrtak 26.11.2009.
12:00
Dragana Dekić

"Smestili su mi po Brozovom receptu"

Vođa građevinske mafije ili žrtva političkog progona: Goran Knežević

Goran Knežević, bivši šef pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini i doskora gradonačelnik Zrenjanina, označen kao "vođa građevinske mafije" u tom gradu, posle godinu dana pritvora, nedavno je pušten na slobodu.

U intervjuu "Vestima", u prvim danima na slobodi Knežević, koji je zbog svojih uspeha poneo titulu najboljeg lidera lokalne samouprave u Srbiji, uz tvrdnje da je nevin, objašnjava kako je čitav njegov "slučaj" kreirala aktuelna vlast. Otkriva i da više neće biti deo DS-a, ali da svoju poslednju reč u politici nije dao.

Da li ste vratili partijsku knjižicu

Novom Sadu sve, ostalima mrvice

 

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o vojvođanskom statutu. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?
Usvajanje će označiti podelu Srbije na deo kojim će se i dalje centralistički upravljati iz Beograda i deo kojim će se ubuduće centralistički upravljati iz Novog Sada. Ne znam da li je Predlog statuta protivustavan, ali znam da je politički veoma opasan jer otvara vrata secesionizmu u pokrajini. Najveći gubitnici su stanovnici Vojvodine, a jedini dobitnik je politička elita u Novom Sadu koja dobija ogromna ovlašćenja i resurse, dok oni koji žive u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Subotici i drugim mestima u unutrašnjosti pokrajine mogu očekivati samo mrvice koje će im se odobravati iz novog glavnog grada, po poznatom i jedinom kriterijumu - lojalnosti pokrajinskom premijeru. U tome nema nikakve regionalizacije, ni evropskog modela decentralizovanog uređenja države.

DS-a, osnivate li novu stranku ili ćete se prikloniti nekoj od postojećih?
- Nisam još uvek povukao ni jedan potez u pravcu političkog angažovanja pa čak ni formalno raskidanje odnosa sa Demokratskom strankom, i neću se time baviti još neko vreme. Već sam čuo da me "dobro obavešteni" svojataju i učlanjuju u nekoliko stranaka, ali ja zaista nikom nisam dao konkretan povod za takve priče.

Iz zatvora ste pisali Borisu Tadiću. Da li ste mu se obratili nakon izlaska, da li Vas je zvao neko iz stranke?
- Nisam bio u kontaktu s Borisom Tadićem niti s bilo kim iz državnog ili vrha DS-a. Niko me nije zvao, to i ne očekujem. Zovu me samo prijatelji, među njima ima i članova DS-a, ali oni nisu na značajnijim stranačkim ili javnim funkcijama.


Ima li odjeka na Vaš iskaz o finansiranju DS-a novcem vojvođanskih preduzeća?
- Ima jedino u novinarskim pitanjima. Nadam se da će ga biti i u obliku usvajanja boljih zakonskih rešenja koja će regulisati tu materiju.

Nedavno ste rekli da Vas u zatvoru drže dok ne prođe vojvođanski statut, a onda dogovor o njegovom usvajanju poklopio se sa Vašim izlaskom iz pritvora. Kako to tumačite?
- Tumačim kao potvrdu svojih reči i analiza. Vremenom će se pokazati da je tačno i sve ostalo što sam tom prilikom rekao, odnosno da se protiv mene vodi jedan montiran politički proces.

2024 © - Vesti online