Subota 11.12.2010.
11:47
Vestionline

Cerić koristi žrtve za svoj politički uticaj

U depeši, koju je sastavio tadašnji ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, navodi se da Cerić redovno Bošnjake podseća da su žrtve genocida i da su najviše stradali u poslednjem ratu u BiH. Kako se navodi u depeši Cerić u intervju za televiziju "Hajat" izjavio da su muslimani, posle raspada Otomanskog carstva, veoma često bili izloženi "fobijama", od Turske, islama, pa i same Bosne.

Što konzervativnije, to bolje: Mustafa Cerić
 

Cerić u svojim nastupima ističe da je medijsko predstavljanje prijetnje od islamskog terorizma motivisano od "islamofobnih" medija i na neki način je priprema za novi genocid Bošnjaka, navodi se u depeši koju je objavio ''Vikiliks'', koji zadnjih dana objavljuje prepiske američkih ambasada u svetu sa svojom centralom Stejt

Cerić podržava Radonlića

 

U drugoj depeši od 2. februara ove godine, koju je takođe sastavio Ingliš, a koju je objavio ''Vikiliks'', detaljno su opisani postupci i planovi Fahrudina Radonlića, lidera Saveza za bolju budućnost. O toj partiji Ingliš piše da je vodi moćni, navodno korumpirani i ponekad osvetoljubivi medijski mogul Fahrudin Radončić, koji direktno kontroliše najtiražnije dnevne novine u BiH što će osigurati da se poruka njegove kampanje dobro propagira, kao i da uživa podršku Cerića.

departmentom, a prenose "Nezavisne novine".

U depeši se ističe da Cerić veoma često "podleže političkim sukobima, kritikujući ili hvaleći bošnjačke lidere, na način na koji on misli da je prigodan".

"Njegovi javni istupi o bošnjačkom identitetu i bošnjačkoj patnji imaju sasvim jasan cilj - oblikovanja bošnjačkog političkog diskursa. On je nastojao da bošnjački identitet definiše verskim terminima, pa je tako javno izjavljivao kako je biti dobar Bošnjak znači zapravo biti dobar musliman", navodi se u depeši.

Cerić je javno podržao neke inicijative koje su kontroverzne među sekularnim Bošnjacima, kao što je uvođenje verskog obrazovanja u vrtiće i škole, a veoma često je koristio činjenicu da je javna ličnost za napad na kritičare njegovog plana, izjavljujući da ga njegov položaj stavlja iznad svih kritika.

Poslednje dve godine, navodi se u depeši, primetan je povratak nacionalne retorike, a neki bošnjački politički akteri teže da se predstave sposobnijim od svojih protivnika u zaštiti bošnjačkih interesa. Jedan od aspekata ovog rascepa unutar bošnjačke zajednice jeste i koje dobar ili loš Bošnjak.

Dobri Bošnjaci, prema ovome, su oni koji se zalažu za konzervativne političke i verske ideale, a loši su oni koji su prihvatili umerene i sekularne ideale, ocena je američke amabasade u Sarajevu.

2024 © - Vesti online