Petak 10.12.2010.
13:11
Vestionline

Kilimandžaro previsok za Navratilovu

Čehinja nije izdržala do vrha Kilimandžara

Uspon na planinu visine 5,895 metara organizovan je u humanitarne svrhe. Pohod ka vrhu je počeo u ponedeljak, ali je Navratilova (54) morala da odustane i u petak je helikopterom prevezena u Hrišćanski medicinski centar Kilimandžaro.

"Vreme se poboljšalo, ali je postalo sve napornije. Što smo se više kretali, osećala sam da mi noge postaju teže i imala sam veliki napor u disanju. Svaki korak je bio težak, a stali smo na 4.500 metara", napisala je Navratilova na tviter nalogu.

Ova akcija je organizovana kako bi se prikupio novac za "Laureaus sport". Ostatak tima će nastaviti pohod, a trebalo bi da se završi u subotu. 

Kilimadžaro - opasna planina

Kilimandžaro se nalazi na severno-istočnom delu Tanzanije. Najviši vrh je Kebo sa 5.895 metara, a drugi po veličini je Mavenzi sa 5.355 metara visine. Na planini se smenjuju različite klimatske zone. Dok na podnožju vlada tropska klima na vrhu je to alpska. Kilimandžaro se nalazi u blizini Ekvatora. Snežna granica se nalazi na visini od nekih 4.600 metara. Od 1987. godine je Kilimandžaro pod zaštitom UNESCO-a. 

2024 © - Vesti online