Petak 10.12.2010.
10:28 >> 13:29h
Vestionline

Merčep konačno uhapšen za zločin nad Srbima

Uživao 15 godina u slobodi: Zločinac Tomislav Merčep
 

Policija, takođe, trenutno pretresa Merečepov stan u novozagrebačkom naselju Središće, javlja "Večernji list".

"Ne znam zbog čega me privode", rekao je Merčep za HTV dok ga je policija odvodila, a na pitanje novinara da li hapšenje povezuje sa nečim, dodao je: "Povezujem to sa glupošću".

Merčep, koji je ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova i jedan od hrvatskih ratnih komandanata, od ranije se dovodi u vezu sa zločinima nad Srbima u istočnoj Slavoniji i Pakračkoj poljani, a spekulisalo se da je bio i pod istragom Haškog suda.

 

Pobili celu porodicu Zec

 

Javnosti je najpoznatije ubistvo porodice Miroslava Zeca, s početka rata zbog kojeg su na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni pripadnici Merčepove jedinice Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola i drugi. Međutim, njihov komandant je ostao nedodirljiv. Merčep se pozivao na Vladimira Šeksa kao svog ratnog šefa.

Za Merčepa se vezalo više ratnih zločina koje su počinili pripadnici jedinice kojom je komandovao tokom rata u Hrvatskoj. Nekoliko pripadnika te jednice pravosnažno je osuđeno za ubistvo.

Merčepova grupa je po narudžbi ubila na početku rata srpsku porodicu Zec - Milana, njegovu suprugu i kćerku.

Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je da je Merčep u petak ujutro uhapšen i da se sumnjiči da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, prenosi portal "Dnevnik".

Haško tužilaštvo je još početkom 2006. godine prosledilo Državnom tužilaštvu Hrvatske 14.000 stranica dokaznog materijala vezanih za zločine koje su jedinice pod komandom Tomislava Merčepa počinile u Pakračkoj Poljani, Vukovaru i na Zagrebačkom velesajmu.

Dokumenti su se "kiselili" u DORH-u do danas, a hapšenje je usledilo nepuna dva dana nakon što je Amnesty International uputio kritike na račun hrvatskog pravosuđa koje uporno zaboravlja da procesuira Merčepa.

U tom izveštaju je spomenut je i Vladimir Šeks kao osoba koja je svojim očima videla ubijene civile u Osijeku, što je i sam kazao na suđenju hrvatskom zločincu Branimiru Glavašu.

Hrvatska nije k'o što je Tuđman sanjao

 

Franjo Tuđman (desno)

Penzionisani hrvatski general Marinko Krešić smatra da je privođenje Merčepa dokaz da vlasti u Zagrebu "sistemski gaze domovinski rat" i istakao da je to učinjeno da bi se spustile tenzije posle bekstva bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.On smatra da "Hrvatska nije onakva kakvu je sanjao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman. "Hrvatska je danas ponižena, upropaštena i zadužena", kaže Krešić. On je na zagrebačkom groblju Mirogoj predvodio delegaciju udruženja koje okuplja penzionisane hrvatske generale, koja je položila vijence na Tuđmanov grob, povodom 11. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsednika.


Prema podacima koje je prikupio Hag tokom deset godina istrage, postoji sumnja da su u Vukovaru Merčepove snage odgovorne za smrt 30 civila srpske nacionalnosti.

Dosad je neprocesuirana i sumnja da su civile srpske nacionalnosti iz Zagreba i ostalih delova zemlje dovodili na Zagrebački Velesajam, a onda ih odvodili na Pakračku Poljanu, gde su ih mučili bičevanjem električnim kablovima i elektrošokovima, a zatim ubijali.

Hašku optužnicu Merčep je izbegao jer se rad Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije približavao svome kraju.

 

Uhapšen zbog članstva u EU

Hapšenje Merčepa je opravdano jer je reč o čoveku koji je odgovoran za likvidacije Srba u Pakračkoj poljani i Marinom selu u zapadnoj Slavoniji, mada je ovaj potez očekivan s obzirom na približavanje Hrvatske članstvu u EU, smatra predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković.

Žarković je pozdravio hapšenje Merdžepa i ocenio da bi ovaj potez Zagreba mogao biti uvod u čišćenje kriminalaca i ratnih zločinaca u Hrvatskoj koju je ranije najavio hrvatski predsednik Ivo Josipović.

"Hapšenje Tomislava Merčepa bilo je očekivano jer se Hrvatska probližava ulasku u EU zbog čega mora ispuniti predpristupne uslove iz oblasti pravosuđa što podrazumeva hapšenje i privođenje pravdi ratnih zločinaca iz sopstvnih redova", rekao je Žarković.

Žarković je istakao da je Merčep odgovoran za snabdevanje Hrvata oružjem u Vukovaru 1990. godine, kao i i za likvidacije Srba u Pakračkoj poljani i Marinom selu u zapadnoj Slavoniji, gde su dovođeni Srbi koji čak nisu bili ni obuhvaćeni ratnim dejstvima iz Zagreba i Gospića.

"Merčep je trebalo da bude uhapšen još na samom početku rata 1991. godine, ali nikada nije kasno da se zločinci nad Srbima privedu licu pravde", kaže Žarković.

Hrvatska policija privela je jutros Tomislava Merčepa u Zagrebu.

2024 © - Vesti online