Četvrtak 09.12.2010.
19:49
Kurir

Bosanci i fizika: Trenjem mačke dobijate elektricitet

Kako navodi ''Kurir'', Aziza Skoko i Kasim Imamović, autori ovog udžbenika, za statički eksperiment napisali su precizno i ''stručno“ uputstvo koje svakom ko ga primeni garantuje uspeh.

Postoji velika verovatnoća da se ovoga nije setio ni Nikola Tesla
 

Naime, deci se savetuje da uzmu mačku (na sreću, ne više od jedne) ili ''komad nečega što je maljavo“. Pored toga, autori dodaju da je za eksperiment potrebno dovoljno prostora i itison (ili ćilim) po kojem bi pomerali jaknu ili jadnu mačku. Dušebrižni stručnjaci za fiziku navode da se ne mora koristiti isključivo mačka, jer će i zimska jakna sasvim lepo poslužiti, piše beogradski list.

''Ugasite svetla, napipajte jaknu u mraku i polako počnite da vučete po ćilimu jaknu koja leži na jednoj strani“, stoji u uputstvu za statički eksperiment, a zatim slede rečenice koje izazivaju šok: ''Mačke i drugi maljavi predmeti će nagomilati elektricitet kada ih vučete preko ćilima. Možda će te videti i varnice kako bleskaju između mace i ćilima“.

Postavlja se pitanje da li je onda čudno pojavljivanje video-snimaka u kojima se deca u BiH iživljavaju nad životinjama.

2024 © - Vesti online