Sreda 25.11.2009.
20:54
Tanjug

Izrael zamrzao izgradnju na Zapadnoj obali

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu

"Nadam se da će ta odluka pomoći pokretanje značajnih pregovora da se postigne istorijski mirovni sporazum koji će najzad okončati sukob između Izraela i Palestinaca", rekao je Netanijahu, nakon što je izraelski bezbednosni kabinet odobrio moratorijum.
 

Netanijahu je dodao da su im "rekli mnogi prijatelji da kada Izrael preduzme prve značajne korake ka miru, Palestinci i arapske zemlje će odgovoriti".
 

Nastavak izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali bio je glavni kamen spoticanja u naporima SAD da ožive bliskoistočni mirovni proces, koji je u zastoju još od decembra 2008.
 

Palestinska strana odbija da se vrati za pregovarački sto ako Izrael ne pristane na potpunu obustavu izgradnje u naseljima, uključujući i istočni Jerusalim.
 

Međutim, Netanijahu je rekao da se zamrzavanje neće primeniti u pretežno arapskom, istočnom Jerusalimu, koji Palestinci žele da proglase glavnim gradom svoje buduće države.
 

"Ne postavljamo nikakva ograničenja na izgradnju u našem suverenom glavnom gradu", kazao je Netanijahu.
 

On je rekao i da će se u postojećim naseljima, gde živi oko 300.000 Jevreja i dalje podizati škole, obdaništa i sinagoge, kako bi se omogućio normalan život stanovnika.

Najavio je i nastavak izgradnje već započetih novih domova za jevrejske naseljenike. Zaključio je pozivom Palestincima da uđu u novu rundu mirovnih pregovora.
 

"Sada je vreme da počnu pregovori, sada je vreme da se ide ka miru," rekao je izraelski premijer, ocenivši da je" Izrael danas preduzeo dalekosežan korak ka miru i da je vreme i da "Palestinci učine isto to".

2024 © - Vesti online