Utorak 20.10.2009.
12:59
Tanjug

Rusi će graditi gasovod kroz RS

Sa zainteresovanim investitorima se privode kraju pregovori o ulasku u projekat, izjavio je za banjalučke Nezavisne novine Radomir Nježić, suvlasnik firme "Slavija internacional" iz Laktaša, koja ima koncesiju za izgradnju gasovoda "Sava".

"Razgovori o promjeni vlasničke strukture 'Slavija internacionala' u koju bi ušle ruske kompanije i jednim dijelom Srbijagas su intenzivirani i biće okončani u najskorijem periodu", rekao je Nježić.

Time bi se, prema njegovoj proceni, znatno olakšala realizacija projekta izgradnje tog magistralnog gasovoda koji će ići od granice sa Srbijom preko Bijeljine do Novog Grada/Bosanskog Novog dužine od oko 460 kilometara.

"Naše opređeljenje je što brža gasifikacija RS, što ćemo postići s našim partnerima koji će nas praktično spojiti na gasovod 'Južni tok' s trasom od Rusije ka Italiji", istakao je Nježić.

On je dodao da će 20. oktobra u Beogradu, prilikom potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Srbijagasa i ruskog Gasproma, biti utvrđene i dugoročne isporuke gasa za RS kroz gasovod "Sava" u količini od oko milijardu kubnih metara godišnje.

Za potrošače i industriju RS će se, napominje Nježić, i pre izgradnje tog gasovoda, čiji je završetak planiran do 2012. godine, biti obezbeđene potrebne količine gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.


 

2024 © - Vesti online