Četvrtak 09.12.2010.
16:09
Vestionline

Kosmet nam je teret, oslobodimo ga se

Pa šta ako je Kosmet deo naše teritorije: Čedomir Jovanović

''Nemoguće je da se posle tako definisanog statusa Kosmeta uradi bilo šta što bi bilo u skladu sa realnim i razumnim potrebama ovog društva'', rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.


"Moramo promeniti preambulu i jasno osigurati onaj koncept društva koji je njom ugrožen - očigledno je u ovom Ustavu ostavljen prostor da se međunarodni propisi i norme tumače i prihvataju onoliko koliko su u skladu sa našim zakonima", naglasio je Jovanović.


Promenama Ustava, dodao je, "vrlo jasno" treba zaštititi lokalne samouprave i pravo na regionalne organizacije, što, prema njegovim rečima, nije moguće po sadašnjem Ustavu.


Komentarišući najave o eventualnoj rekonstrukciji Vlade i smanjenju broja poslanika, Jovanović je podsetio da je LDP pre dve godine predložila Zakon o ministarstvima, prema kome bi Vlada Srbije imala 12 ministarstava.


"Mi možemo da imamo i 100 ministara, ali, ukoliko se ostavi postojeći model organizacije države, Vlada će biti nefunkcionalna, pa i da nema nijednog ministra", upozorio je Jovanović.


"Nije danas u ovoj zemlji život nepodnošljivo težak zbog 250 poslanika već zbog toga što nema demokratskih preduslova da ti poslanici normalno rade svoj posao", ocenio je Jovanović.


Prema njegovim rečima, i 125 poslanika, bez promene koncepta vlasti, samo znači dodatnu koncentraciju moći u okvirima stranaka, "koje su danas makar prisiljene da realizuju svoje planove uz više svedoka".

2024 © - Vesti online