Sreda 25.11.2009.
18:48
Vestionline

Šta leče menta, zeleni čaj, kopriva...

Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kada se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u vrelu vodu. Evo nekoliko preporuka koju vrstu čaja treba odabrati.


Menta: Osim što ima prijatan miris i ukus, čaj od mente ima brojna lekovita svojstva. Vrlo je delotvoran kod lečenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Menta blagotvorno deluje i na nervni sistem pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine koje su posledica uznemirenosti.

Zeleni čaj: Zeleni čaj potiče iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i vena, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno deluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu koji može da spreči nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.

Biljka aloa vere je iz porodice kaktusa
Aloe vera: Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lek, a smatrana je i eliksirom mladosti. Indijanci su pak njome lečili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna lekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i antiupalno delovanje.

Kopriva: Čaj od koprive se već vekovima koristi u lečenju upala mokraćnih puteva i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalijuma koji je prirodni diuretik, ali i gvožđe koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i podstiče obnovu ćelija, a preporučuje se i kao lek za problematičnu kožu.

Kamilica: Čaj od kamilice se na našim prostorima najčešće upotrebljava kao lek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Zbog svojih svojstava poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Lipa: Čaj od lipe takođe se često koristi u našim krajevima. Poznato je da pruža veliku pomoć kod prehlade, gripa i nadraženog grla. Koristi se i kao prirodni lek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi psihičkim naporima. Čaj od lipe treba umereno konzumirati jer prevelike količine mogu da izazovu srčane tegobe.
2024 © - Vesti online