Sreda 25.11.2009.
18:32
Tanjug

Velika Britanija preispituje rat u Iraku


Satelitski snimak iračkih skladišta oružja za masovno uništenje na osnovu kojih je rat i počeo

Forin ofisov nekadašnji šef za suzbijanje širenja naoružanja Tim Dauz i bivši direktor za međunarodnu bezbednost Viljem Erman rekli su da nisu postojali gotovo nikakvi dokazi da su pripadnici Al Kaide i Sadamova vlada kontaktirali u vezi sa širenjem oružja za masovno uništenje.

Oni su naglasili da nije bilo ni gotovo nikakvih novih informacija o ovom oružju otkako su inspektori Ujedinjenih nacija napustili Irak 1998. godine, javio je Rojters.

Zvaničnici su istakli da je uoči invazije 2003. godine najveću zabrinutosti izazivala težnja Iraka da dođe u posed hemijskog i biološkog oružja, dok su dokazi ukazivali na to da je njegov arsenal uništen 1990-ih godina.

Erman je rekao da je situaciju u to vreme otežavalo i to što Sadam Husein nije želeo da otkrije pravo stanje svojih oružanih kapaciteta, strahujući da bi Iran mogao da pomisli da je "previše slab".

Petočlani odbor, na čijem je čelu ser Džon Čilkot, imenovala je u junu vlada premijera Gordona Brauna, da bi istražio razloge za učešće Britanije u invaziji na Irak, koju su predvodile SAD, kao i njeno posleratno angažovanje u toj zemlji.

2024 © - Vesti online