Četvrtak 09.12.2010.
14:31
Vestionline

SAD: Jedino Mladić smeta Srbiji na putu u Evropu

Navode ga kao krivca za nepridruživanje Srbije Evropi: Ratko Mladić
 

On je u sredu u Kongresu SAD, na saslušanju pred Helsinškom komisijom, izrazio optimizam što se tiče budućnosti zapadnog Balkana, ukazujući da perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje najjači mogući pokretački motiv za snažno napredovanje regiona, prenose beogradski mediji.


Govoreći o Srbiji, Kantrimen je konstatovao da, "iako se i dalje ne slažemo oko Kosmeta, u mnogim oblastima gradimo zajedničke interese".

 - Podržavamo evropske i evroatlantske aspiracije Srbije. Naši programi, pomoć i aktivnosti u Srbiji usmereni su ka pomaganju da ona postane prosperitetnija zemlja koja živi u harmoniji sa EU i svojim susedima - dodao je on.

Bravo za saradnju Srbije i Hrvatske!

U izlaganju pod naslovom "Zapadni Balkan: Razvoj u 2010. i nade za budućnost", on je kao dobar primer istakao saradnju Srbije i Hrvatske.

- Ohrabreni smo naporima predsednika i vlada u Beogradu i Zagrebu. To je jako važno ne samo na političkom, već i na simboličnom planu. Pozdravljamo te hrabre korake predsednika Borisa Tadića i Iva Josipovića - rekao je Kantrimen govoreći o procesu pomirenja nakon "strašnih stvari" koje su se događale devedesetih godina.


SAD podržavaju korake koje je Beograd preduzeo na poboljšanju saradnje sa Haškim tribunalom, pozivajući ga da u potpunosti ostvari svoju spremnost na saradnju i uhapsi preostale begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

- To ostaje jedna od najznačajnijih prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji - rekao je Kantrimen. 

SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine

Veliki deo svog izlaganja Kantrimen je posvetio Kosmetu. Prema njegovim rečima, saradnja SAD, NATO-a i EU na Kosmetu je snažna.

- Mi smo bliski partneri na terenu, podržavamo ambicioznu misiju Euleksa i snažno podržavamo napore EU da započne dijalog Srbije i Kosjmeta o praktičnim pitanjima. Nadamo se da taj dijalog treba da počne posle izbora i formiranja nove vlade na Kosmetu i verujemo da će EU voditi taj dijalog produktivno - istakao je Kantrimen.

On je rekao i da očekuje da će nakon izbora nova vlada u Prištini hitno usmeriti pažnju na odluke o izgradnji vladavine zakona i obezbeđenju privrednog napretka.

2024 © - Vesti online