Sreda 25.11.2009.
22:30

Otvoren Festival autorskog filma

Glumac Nebojša Glogovac otvorio je u Dvorani Kulturnog centra Beograda jubilarni, 15. Festival autorskog filma, na kojem će do 2. decembra biti prikazano više od 50 filmova, autora iz celog sveta.
 

Festival je počeo projekcijom filma "Bela traka" ovogodišnjeg kanskog pobednika Mihaela Hanekea, a u glavnom programu publika će biti u prilici da pogleda još 20 filmova, od kojih se 14 nadmeće za nagradu od 7.000 evra.

Ove godine ustanovljena je i nagrada za mlade reditelje do 35 godina starosti, za koju će se takmičiti pet ostvarenja.
 

U glavnom programu ovogodišnjeg festivala su i berlinski pobednik „Mleko tuge" peruanske rediteljke Klaudije Ljose, zatim „Ahil i kornjača" Takešija Kitana, komedija „Riki" Fransoe Ozona i „Ja, Don Đovani" Karlosa Saure, kao i novi filmovi Alana Renea „Divlje travke" i Fatiha Akina "Soul Kitchen".
 

Kanski pobednik Mihael Haneke

Biće prikazan i film Vladimira Perišića „Ordinary People", ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Srce Sarajeva", hrvatski film „Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića, ostvarenje „Ubio sam majku" Ksavijera Dolana, laureata zagrebačkog filmskog festivala i drugi.

Žirijem će ove godine predsedavati reditelj Sergej Dvorcevoj, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Saša Petrović". U čast tog reditelja biće prikazan i program njegovih dokumentarnih filmova, kao i prošlogodišnje pobedničko ostvarenje „Tulpan".

Festival će imati još pet pratećih programa: ciklus novog rumunskog filma, omaž autoru Džonu Kasavetesu, retrospektiva filmova Aleksandra Saše Petrovića, povodom 80 godina od rođenja i 15 godina od smrti velikog reditelja, ciklus muzičkih filmova i program „Slikati film - sedma umetnost kao inspiracija slikarstva".

2024 © - Vesti online