Sreda 25.11.2009.
18:14
Vestionline

Ben Kingsli kao graditelj Tadž Mahala

Ašvarija Raj ispred Tadž Mahala

Kingsli, dobitnik Oskara za ulogu indijskog vođe Mahatme Gandija, tumačiće mogulskog cara Šaha Džahana, graditelja mauzoleja Tadž Mahal u indijskom gradu Akri.

Kingsli će u filmu „Tadž" igrati 27 godina nakon što je tumačio naslovnu ulogu u ostvarenju „Gandi".
 

Bivša mis sveta i indijska zvezda Ašvarija Raj igraće Mumtaz Mahal, suprugu Šaha Džahana.

Budžet filma kretaće se između 25 i 30 miliona dolara, saopštila je Kingslijeva producentska kompanija „Es-Bi-Kej prodakšens" (SBK Productions).

Šah Džahan, car mogulske dinastije, naredio je izgradnju Tadž Mahala u spomen najdražoj supruzi, koja je umrla donoseći na svet njihovo 14. dete.

Gradnja impozantnog zdanja od belog mermera trajala je od 1632. do 1654. godine. Neposredno po završetku izgradnje, Šaha Džahana je svrgnuo njegov sin i zatvorio ga u tamnicu.

"Zbog moje ljubavi prema Indiji i činjenice da je Tadž Mahal postao jedno od sedam svetskih čuda, prinuđen sam da se zapitam 'zašto' i 'kako' je nastao taj krik patnje ovekovečen mermerom", saopštio je 65-godišnji glumac.


Producenti su trenutno u potrazi za rediteljem koji će film „Tadž" snimiti prema scenariju Dejvida Eštona. Snimanje bi trebalo da počne u drugoj polovini iduće godine.

2024 © - Vesti online