Sreda 08.12.2010.
16:55 >> 22:38h
Vestionline

Šljivančaninu "skinuto" 7 godina robije

Veselin Šljivančanin


Šljivančanin je u januaru ove godine zatražio reviziju presude Žalbenog veća, uz tvrdnju da postoje novi dokazi, koje je predstavio bivši oficir JNA iz Vukovara Miodrag Panić.

Žalbeno veće ocenilo je danas da Tužilaštvo nije uspelo da naruši kredibilitet svedoka Miodraga Panića, koji je izneo nove činjenice u vezi razgovora Mrkšića i Šljivančanina, 20. novembra 1991. godine, uoči transporta zarobljenika iz vukovarske bolnice na poljoprivredno dobro Ovčara.


Nove činjenice o kojima je svedočio Panić, navodi se u obrazloženju Veća, pokazuju da je Šljivančanin kriv za pomaganje u ubistvu, ali se odbacuje dodatna osuda za ubistvo.


Žalbeno veće Tribunala danas je preinačilo presudu iz 2009. godine kojom su bivši pukovnik JNA Mile Mrkšić i bivši major Veselin Šljivančanin osuđeni na 35, odnosno 17 godina zatvora, za ubistvo više od 194 Hrvata iz vukovarske bolnice.

Nalogodavci još nisu kažnjeni

 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je, nezavisno od donete presude Veselinu Šljivančaninu u Haškom tribunalu i nezavisno od presuda neposrednim počiniocima zločina u Vukovaru, koje je doneo Specijali sud u Beogradu, činjenica da nalogodavci tih zločina još nisu kažnjeni.


Predsednik Hrvatske očekuje da će, iako i sada već zakasnela, pravedna kazna dostići one koje su zapovedili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima, stoji u saopštenju iz ureda Josipovića, preneo je Radio Slobodna Evropa.


Veće je 2009. potvrdilo presudu Šljivančaninu iz 2007. godine, ali je ocenilo da kazna od pet godina, koju je tada dobio, nije adekvatna za počinjene zločine.


Tom trećom i konačnom presudom Šljivančaninu po prvi put u istoriji Haškog suda preinačena je jedna pravosnažna presuda.

2024 © - Vesti online