Sreda 08.12.2010.
10:51
Đ. Barović - Vesti

Moćnici u policiji ne vole sposobne

 
NISAM JEDINA ŽRTVA U POLICIJI: Jasmina Nišavić

Ova policajka poslednje dve godine na poslu proživljava pravi pakao i od inspektora specijalizovanog za maloletničku delinkvenciju i nasilje u porodici koji je završio sve moguće kurseve i seminare UN i UNICEF-a, posle 14 godina provedenih u Kriminalističkoj policiji u PU u Požarevcu, degradirana je da radi na šalteru za registraciju vozila!

Neću odustati!
- Nemam šta da izgubim i u krajnjem slučaju mogu da odem iz ove zemlje i počnem novi život na nekom drugom mestu. Ali, mnogo toga sam prošla u životu i zacrtala sam sebi da ću ovo isterati do kraja, pa kako kod bilo. U krajnjem slučaju, neka moj slučaj posluži da se loše stvari u policiji poprave. Posebno ako već želimo u Evropsku uniju - veli razočarana hrabra žena Jasmina Nišavić.


Pomoći ni od zaštitnika građana
Jasmina Nišavić se na kraju, iz očaja, obratila i kancelariji zaštitnika građana.
- Tamo su me i posavetovali da tužim MUP zbog diskriminacije, a da oni ne mogu da reaguju dok se ne iscrpu sve pravne mogućnosti. Nemam nikakve dileme da ću ići do kraja i ostvariti svoja prava - ističe naša sagovornica.

 


Nepoželjna za mirovne misije?
Mada je bila treća žena u istoriji srpske policije koja je završila obuku UN za učešće u mirovnim misijama, i to davne 2006. godine, Jasmina Nišavić nikada nije primenila to znanje.
- Zvuči neverovatno, ali kada bi takvi pozivi i stigli u Policijsku upravu u Požarevcu, ja bih tek kada se sve završi saznala za to. Prošle godine sam bila na razgovoru u kabinetu ministra policije, ali opet su otišli neki drugi, a ja nisam dobila ni prosto objašnjenje što sam odbijena - kaže ova bivša policijska inspektorka.

- Za ovaj posao nije potrebna ni fakultetska diploma niti seminari i kursevi koje sam ja završila. Radim i trpim, ali ne nameravam da odustanem i ostvarim svoja prava - počinje priču ova hrabra mlada žena i priznaje da nije jedina koja doživljava šikaniranje u policiji, ali je ipak smogla hrabrosti da o svemu javno progovori.
- Definitivno nisam jedina žrtva mobinga u policiji, ali dok moje kolege ćute i trpe jer imaju porodice ja sam još neudata i nije me strah. Znam da nisam počinila nijedno krivično delo ili napravila bilo kakav prekršaj - kaže Nišavićeva koja je i pored impozantne radne biografije (završena Viša škola unutrašnjih poslova u Zemunu, Fakultet bezbednosti u Beogradu, obuka MUP-a i UN za rad u mirovnim misijama u Liberiji i Haitiju, a od prošle godine i trajni sertifikat MUP-a, UNICEF-a i Pravosudnog centra u Beogradu za rad sa decom i maloletnim licima, više puta nagrađivana kao najbolji ženski strelac iz vatrenog oružja), doživela da joj šef saopšti da nije dovoljno obrazovana i stručna za posao koji je radila
- Priča počinje početkom 2009. kada me u redovnoj godišnjoj oceni za rad za 2008. godinu načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU u Požarevcu Goran Todorović i šef Odseka opšteg kriminaliteta Odeljenja kriminalističke policije PU u Požarevcu Milan Šućurović ocenjuju kao "neobrazovanu i nestručnu osobu", a zatim i kao inspektora koji "ne izvršava radne zadatke u dovoljnom obimu", mada sam više puta nagrađivana upravo kao dobar radnik, a godinu i po dana sam sama radila na poslovima suzbijanja maloletničke delinkvencije u PU Požarevac koja pokriva teritoriju čitavog Braničevskog okruga, mada taj posao obično rade dva radnika.
Kada se Jasmina Nišavić pobunila zbog ovakve ocene usledio je novi hladan tuš - disciplinska prijava.
- U tom prvom disciplinskom postupku stavlja mi se na teret da sam nevaspitana, da ne izvršavam radne obaveze i da kvarim međuljudske odnose u odseku, a rešenje da se prebacujem na niže radno mesto doneo je Goran Todorović, koji je u tom postupku bio i svedok, što je protivzakonito. Žalila sam se i taj proces je trenutno pred Upravnim sudom Srbije. Međutim, odmah zatim, oktobra 2010. oni su protiv mene podneli drugu disciplinsku prijavu i to što navodno sedam dana u oktobru 2009. godine nisam bila na poslu, mada su i oni i moje kolege odlično znali da sam radila. Ali, valjda su hteli da me se ekspresno oslobode pošto je za otkaz po Zakonu o policiji dovoljno da se tri dana zaredom ne pojavite na poslu. Zbog toga sam i ja presavila tabak i marta ove godine podnela krivičnu prijavu protiv Todorovića i Šućurovića Sektoru unutrašnje kontrole policije i Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu. Krivični postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Požarevcu.
Prethodno, kada je shvatila u kakvom vrzinom kolu se našla, Jasmina Nišavić je pokušala da problem reši kroz instance svoje kuće - MUP-a Srbije. Obraćala sve svima, ali do danas je uskraćena za bilo kakav odgovor.
- Ministru policije Ivici Dačiću sam pisala čak dva puta, obratila sam se čak i Nezavisnom sindikatu, ali bez ikakve reakcije nadležnih u MUP-u Srbije. Možda je ministar nešto i odgovorio, ali do mene taj odgovor sigurno nije stigao ako je završio u nekoj fioci. Tako nešto me ne bi iznenadilo - veli ogorčeno ova žena, bivši policajac.

2024 © - Vesti online