Sreda 08.12.2010.
11:51
Vestionline

Moderna freska u srpskoj crkvi

Moderna vizija pakla: Freska u crkvi Svetoih apostola Petra i Pavla u Lozoviku

Freska je izazvala veliku pažnju, posebno na internetu, pa je vrlo brzo dobila i svoju grupu na društvenoj mreži "fejsbuk" čiji je cilj da se protumači značenje ovog dela. Jedan od "fanova" je napisao: "Ali ubistveno modernističko delo, kad bi ste samo uživo videli, kako vriste ove boje!" 


Susret Isusa sa svojim večnim protivnikom događa se na prelazu između čiste i netaknute prirode i civilizacije koja sa sobom nosi poroke poput kockarnica. Sa strane đavola nalazi se i banka koja simbolizuje zelenašenje o kome se govori još u Bibliji. Urbani scenario čini i čuvena zgrada Empajer stejt, koja je simbol Njujorka i SAD, kao i nuklearna elektrana. Iznad ovog neobičnog scenarija kruže i avioni za koje bi se moglo pretpostaviti da pripadaju NATO alijansi i da su naslikani pod utiskom bombardovanja Srbije 1999. godine, a tu su i vozila policije i vatrogasaca koja se tumače kao simbol haosa i nereda.


Sveštenik Ivan Cvetković, koji je i urednik internet portala "Žive reči utehe", kaže da mu je poznata ova ikona i da na njoj nije video ništa čudno i suprotno pravoslavnim kanonima.


"Kako bismo vernicima drugačije mogli približiti pravoslavlje u 21. veku? U vreme kad je nastala Biblija nije bilo ni kockarnica, ni atomskih centrala da bi one mogle biti predstavljene kao nešto što služi zlu. U pravoslavlju postoji pravilo crtanja svetitelja, a ono podrazumeva pojavljivanje istine naše vere u određenom vremenskom kontekstu, a ova ikona upravo to i čini", kaže otac Ivan. 

2024 © - Vesti online