Četvrtak 09.12.2010.
08:00
Lisa rs

Bolji život uz kašičicu meda

Ako želite da imati zdrave zube i čvrste desni, zube perite dva do tri puta dnevno, svilenim koncem očistite prostor između zuba i redovno odlazite zubaru na kontrolu. Higijena usne šupljine vrlo je važna jer bakterije uzrokuju karijes, upalu desni i neprijatan zadah. Protiv njihovog razmnožavanja pomažu neki prirodni sastojci.

Recimo, protiv karijesa preventivno deluje kura od poljske preslice. Zube perite dvaput dnevno mešavinom 1 g biljnog praška i pola kašičice meda. Ako pomešate kašičicu meda sa limunom, dobićete izvrstan sirup za lečenje grla i kašlja.

Blagodeti meda poznate su od davnina. Jeste li znali da med štiti od bakterijskih infekcija, "leči“ urinarne tegobe i smanjuje nivo lošeg holesterola?

• Konzumiranje meda jača bela krvna zrnca i podstiče borbu protiv virusnih infekcija, kao i protiv bakterijskih bolesti.
• Med pomešan sa cimetom upotrebljava se u lečenju urinarnih infekcija.
• Dve kašičice cimeta i jedna meda pomešane u čaši vode podstiču uništavanje mikroba prisutnih u bešici.
• Jedan od najučestalijih sastojaka meda u narodnoj medicini jeste prirodni sirup protiv kašlja. Tako se, na primer, mešavina kašičice meda i limuna može upotrebljavati u lečenju upaljenog grla ili za smirenje jakog, upornog kašlja.
• Med se isto tako koristi i za smanjenje želudačne kiseline i u lečenju čira.


Ako popijete čaj koji ste obogatili sa tri kašičice cimeta i dve meda, u vašem će se organizmu trenutno smanjiti nivo holesterola, i to za 10 odsto tokom nekoliko sati. Ako pomešate kašičicu meda sa četvrtinom kašičice cimeta, možete znatno skratiti trajanje klasične prehlade i pročistiti sinuse.

2024 © - Vesti online