Utorak 07.12.2010.
01:47
Srna

Asanžovi računi zamrznuti!

Presecaju mu finansije: Džulijan Asanž

"Vikiliks" je objavio da je banka blokirala 31.000 evra iz fonda za odbranu sajta i sa ličnog Asanžovog računa. U saopštenju se dodaje da je ovom Australijanacu u poslednjih sedam dana onemogućeno da raspolaže sa ukupno 100.000 evra, prenosi Bi-Bi-Si.

Kao obrazloženje ovog poteza navedeno je da je Asanž otvorio račune sa prijavom boravka u Ženevi, ali je banka proverom utvrdila da on ne živi na datoj adresi.

"Vikiliks" je objavio stotine poverljivih američkih dokumenata i izazvao bes američke administracije, posle čega mu je nekoliko kompanija, uključujući "Pejpel" i "Amazon", obustavilo pružanje svojih usluga.

U međuvremenu je nalog za hapšenje Asanža u popodnevnim satima stigao do britanskih vlasti, izjavili su izvori koji su želeli da budu anonimni.

Švedsko tužilaštvo želi da ispita Ausralijanca o optužbama da je počinio silovanje, koje on odbacuje.

Veruje se da se Asanž krije na jugoistoku Engleske. Nakon što policija utvrdi gde se tačno nalazi, očekuje se da će se Australijanac pojaviti pred sudom u roku od 24 časa.

"Vikiliks" je danas objavio listu infrastrukturnih objekata i postrojenja širom sveta koje SAD smatraju važnim za svoju nacionalnu bezbednost, što se smatra do sada najvažnijim dokumentom.

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Malkolm Rifkind optužio je "Vikiliks" da je "generalno neodgovoran" i da deluje "na granici kriminala".

2024 © - Vesti online