Ponedeljak 06.12.2010.
18:30
Vestionline

Bramerc: Saradnja sa Srbijom i dobra i loša

Srbija mora da bude brža i aktivnija u hapšenju haških begunaca: Serž Bramerc
 

- Saradnja sa Srbijom se odvija dobro. Srbija odgovara na zahteve za pristup dokumetima, arhivama i svedocima. Ipak, neuspeh da se uhapse dvojica preostalih begunaca - Ratko Mladić i Goran Hadžić - izaziva krajnju zabrinutost - rekao je Bramerc podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, a prenose beogradski mediji.

On je dodao da Srbija mora da premosti “jaz” između izražene spremnosti za hapšenje i efikasnosti, pošto, kako je rekao, “vreme protiče i ne vidimo rezultate”.

Tužilac je istakao da je od njegovog posledenjeg izveštaja primetio poboljšanja i “lično se uverio da vlasti rade na primeni preporuka” tribunala, ali da “ima još puno toga da se uradi i napredak mora biti brži”.

- U celini, Srbija mora da usvoji aktivniji pristup da bi uhapsila begunce, a u srcu tog pristupa treba da bude sveobuhvatna strategija koja će pokriti sve relevantne aktere i izvršiti pozitivan pritisak da bi se došlo do hapšenja - rekao je Bramerc.

Na kraju, Bramerc je istakao i da sve zavisi od same Srbije...

- Srpske vlasti moraju da daju jasan signal da će oni koji pomažu begunce biti kažnjeni. Srbija drži ključ hapšenja Mladića i Hadžića. Oni mogu biti privedeni pravdi ako su svi relevantni akteri u dovoljnoj meri posvećeni i rade na tome - zaključio je Bramerc.

2024 © - Vesti online