Ponedeljak 06.12.2010.
15:29
Vestionline

Jovanović napada Vladu i brani Zukorlića

"Ministarstvo je prekršilo obavezu koju je na sebe preuzelo pred predstavnicima sve tri izborne liste Bošnjaka i Misijom OEBS, a koja je podrazumevala da se nadležnom skupštinskom Odboru za zakononodavstvo odmah dostavi na autentično tumačenje sporni član zakona o izborima nacionalnih saveta", piše u saopštenju.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović
 


Taj odbor, kako je saopšteno, već tri nedelje čeka dostavljanje takvog zahteva bez koga ne može da pruži tumačenje koje bi otklonilo svaku sumnju i "potvrdilo da je ministarstvo svojim nezakonitim ponašanjem dovelo Vladu u konfrontaciju sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka".


U saopštenju se podseća i da se vode postupci po prijavama ombudsmana, poverenice za zaštitu ravnopravnosti i poverenika za informacije od javnog značaja protiv odgovornih u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i drugim ministarstvima "zbog toga što su organizovali ili tolerisali falsifikovanje biračkih spiskova".


Postupci se vode i zbog "diskriminaciju bošnjačke zajednice kojoj se već šest meseci, zbog internih potreba u delu vladajuće koalicije, ne dozvoljava da kao sve druge nacionalne grupe dobije efektivan Nacionalni savet".


"Ova opstrukcija može dovesti do teških posledica, napetosti u Sandžaku i nove diskreditacije naše zemlje, s obzirom da se kršenjem javno preuzete obaveze dovodi u pitanje angažman svih koji su, poput LDP i međunarodnih tela, uz velike napore i demonstraciju dobre volje pokušavali da reše problem", zaključeno je u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da očekuje od Sarajeva da će se ponašati u skladu sa dobrosusedskim odnosima, povodom najava Bošnjačkog nacionalnog vijeća sandžačkog muftije Muamera Zukorlića da će zatražiti od Sarajeva pomoć za internacionalizaciju bošnjačkog pitanja u Srbiji.

2024 © - Vesti online