Utorak 07.12.2010.
08:00
Vestionline

Hrana koja najbolje štiti od zimskih boljki

Luk

Osim što je dobar začin, luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa štiti od prehlade i gripa. Antioksidanti štite i od raka, a druge materije snižavaju holesterol, što dovodi do manjeg rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Krompir
Pripremite ga kako hoćete – samo ga jedite. Sadrži puno vitamina A i C, niz vitamina B, kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Da biste ga najbolje iskoristili, jedite ga s korom. Ipak, izbegavajte krompire sa zelenom korom jer mogu biti otrovni.

Slatki krompir
Bogat je vitaminom A i C, manganom, bakrom, kalijumom i dijetetskim vlaknima. Treba ga čuvati na hladnom, ali ne u frižideru. Priprema se kao i običan krompir, a dobar je i u pitama i desertima.


Rotkvice
Bogate su vitaminom K, A i C, manganom, kalcijumom i folatima. Izaberite manje jer veće znaju biti drvenaste i gorke. Čuvajte ih u frižideru i iskoristite u roku od nedelju dana. Vrlo male se mogu jesti u salatama, a nešto veće kuvati ili peći.


Zimsko 'zelenje'
Iako je leto vrhunac sezone salata, i zimi ima svežih zelenih listova. Španać, zimska salata, kelj... Uživajte u bogatstvu ukusa i vitaminima i mineralima. Pripremite ih na pari i poslužite kao jednostavno jelo uz maslinovo ulje i luk, ili dodajte u čorbe i druga jela.

2024 © - Vesti online