Ponedeljak 06.12.2010.
11:52
Vestionline

Hrvatski ministar dobio 4 godine zatvora

Berislav Rončević ispred suda u Zagrebu

Njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić nepravosnažno je osuđen na dve godine zatvora, a Županijski sud u Zagrebu presudio je da će državi morati da vrate novac za koji su je oštetili.

USKOK je posle desetomesečnog suđenja zatražio osuđujuću presudu i predložio da se njom Rončević i Bačić obavežu da će državi vratiti novac koji su pribavili zloupotrebom položaja i ovlašćenja pri nabavci vojnih kamiona.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu i tvrdi da USKOK nije dokazao krivicu dvojice optuženih. Rončević i Bačić su više puta ponovili da nisu krivi. Posle izricanaj presude bivši ministar odbrane je rekao da nije očekivao ovakvu kaznu i da će se žaliti Vrhovnom sudu. Što se tiče isplate nadoknade u iznosu u kom je oštetio državu on je rekao da će poštovati sve pravosnažne presude. 

Rončevićev advokat Krešimir Vilajtović pridao je aferi kamioni i političko značenje, podsećajući da je još na početku postupka tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio da je pokretanje istrage protiv nekadašnjeg ministra odbrane bio uslov za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Rončević je 2004. godine otkazao tender za kupovinu vojnih kamiona i postigao je sporazum direktno sa dobavljačima, čija je cena bila deset miliona kuna viša (2,6 miliona dolara) od dobitnika tendera.

2024 © - Vesti online