Ponedeljak 06.12.2010.
10:40
RTS

Reke se povlače u korita, samo Sava ne staje

Sava se kod Bijeljine ne smiruje

Vodostaj Drine, koja se u lozničkom kraju izlila čitavim tokom, nastavio je da se smanjuje, ali je i dalje poplavljen veliki broj porodičnih kuća i vikendica, privrednih i drugih objekata, dok su neki opkoljeni vodom.

U mestima uz Drinu i Savu koja su ovih dana ugrožena poplavama, pod vodom se našlo oko 5.000 objekata, a oko 3.000 osoba je evakuisano. Sa poplavljenog područja Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice, Drina se uglavnom povukla. Poplavljeno je 720 kuća. Na terenu su ekipe koje isušuju objekte.

Sava kod Sremske Mitrovice je u blagom opadanju, a jutros u sedam sati izmeren je vodostaj od 755 centimetara i niži je tri centimetra nego juče, kada su na čitavoj deonici nasipa od Jamene do Hrtkovaca, u dužini od 77 kilometara, uvedene vanredne mere. I dalje su na snazi vanredne mere odbrane, koje se, na tom delu nasipa, uvode pri vodostaju od 750 centimetara.

Sve crpne stanice rade punim kapacitetom i za sada nema opasnosti od izlivanja. Voda se povlači iz Prnjavora. Snabdevanje strujom je uredno, voda za piće doprema se cisternama, a učenici će danas imati nastavu.

Drina se povlači i u opštini Bogatić. Na tom području, pojavile su se podzemne vode ispod nasipa i poplavile oko 150 hektara oranica. Nivo Lima kod Prijepolja opada i reka se vraća u korito. Sva četiri mosta preko Lima ponovo su puštena u saobraćaj. Popravlja se i vodovodna i elektromreža.

Stabilizuje se stanje i na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj, osim u Bijeljini, gde Sava stalno raste i nivo je prešao kotu redovne odbrane od poplava.  

Redovna odbrana od poplava u Beogradu je proglašena kod Progara i Obrenovca. Ivan Karić iz preduzeća "Beograd vode" navodi procene da Sava kod beogradskog pristaništa najverovatnije neće dostići nivo redovne odbrane od poplava.

2024 © - Vesti online