Nedelja 05.12.2010.
06:14
Z. Marjanović - Vesti

Amerika čula za srpskog kovača

- Naravno, sa velikim zadovoljstvom sam im stavio na raspolaganje kovačke mehove, nakovanj, kovačku vatru, alat i moje znanje.

UČENIKE UVODI U TAJNE UMETNIČKOG KOVANJA: Radojko Solujić

Svakoga sam na samom početku pogledao u ruke i oči i znao sam ko će od njih ovladati tehnikom "isterivanja lepote iz komada gvožđa" i svakome sam, pre nego što sam ga uveo u svet kovačnice, održao "slovo" o tome da je umetničko kovanje gvožđa, umetnost i da taj koji želi da se bavi tim poslom mora u sebi da probudi ono umetničko - kaže majstor Radojko .


Najčešći posetioci besplatnog tečaja umetničkog kovanja gvožđa u radionici Radojka Solujića su Marko (19) i Darko (11) Lazarević iz Gornjeg Milanovca, Danko Marušić (24) iz Pranjana i Srećko Dlišović iz sela Gornji Branetići.

Naravno, ima i onih koji iz daleka dolaze kod majstora Radojka po besplatno znanje. Jedan od najzainteresovanijih je i Danko Marušić iz Pranjana.

NAPRAVIO OGRADU OD KOVANOG GVOŽĐA: Marko Lazarević


- Za sada majstora posećujem samo ja, ali u Pranjanima ima još desetak mladih ljudi koji žele da kod majstora Solujića uče kovački zanat - veli Marušić.


Radojko je predsednik Udruženja radnika umetnika Srbije koje okuplja preko hiljadu članova iz svih bivših jugoslovenskih republika, a za članstvo u ovo udruženje koje okuplja pesnike, slikare, vajare... zainteresovani su radnici umetnici i iz Amerike.
 

Na obuci braća Lazarević


Fascinirao me je načinom na koji prenosi svoje veliko znanje. Što se mene tiče, umetničko kovanje je način da čovek iskaže neka svoja osećanja, a definitivno mislim da će to biti moj životni poziv - objašnjava Marko Lazarević koji je najdalje prodro u tajne kovanja, dok je njegov mlađi brat Darko stigao tek do kovačkih mehova i kovačke vatre.

2024 © - Vesti online