Subota 04.12.2010.
16:14 >> 17:22h
Vestionline

Tadić: U EU tek za 10 godina ako...


Optimistične prognoze o ulasku u EU: Vuk Drašković i Boris Tadić
 

"Svrha ulaska u EU je korenita promena i modernizacija Srbije", naglasio je Tadić obraćajući se učesnicima sabora Srpskog pokreta obnove, javljaju beogradski mediji.

Tadić je rekao da je uveren da će aktuelna vlast na izborima 2012. godine ponovo dobiti podršku građana, samo ukoliko ispravi greške koje je činila u prošlosti.
Grešaka je bilo, primetio je Tadić, ali i istakao da je ubeđen da nema boljih političkih snaga koje će ostvariti cilj.


"Moramo da budemo jasni u definisanju ciljeva i ispunjavanju onoga što je obećano građanima", napomenuo je on i dodao da je spreman da uloži svu svoju energiju zarad ostvarenja ciljeva.


Predsednik Srbije je rekao da je stranka Vuka Draškovića imala ključnu ulogu u demokratskom procesu, da je terepela udare i podnosila žrtve, ali i smogla snage da opstane. "SPO odlučno želi da uvede Srbiju u EU. Bićemo i u budućnosti saveznici na tom putu", poručio je Tadić.


Na početku Sabora u Centru „Sava“, na kojem će biti izabrani predsednik i sedam potpredsednika SPO, hor je otpevao "Odu radosti", a članovi te stranke koji su ispunili salu su uzvikivali "Hoćemo kralja".

Drašković: EU nije raj, već izlaz iz pakla

 

Predsednik SPO-a Vuk Drašković je jednoglasno, ponovo izabran za predsednika stranke, dok su za potpredsednike izabrani Srđan Srećković, Aleksandar Jugović, Sanja Čeković, Aleksandar Čotrić, Žika Gojković, Zoran Milenković i Mirko Čikiriz.

Drašković je danas pre izbora poručio da Srbija ulaskom u EU ne ulazi u raj, nego izlazi iz pakla, i da time neće ugroziti svoje istorijske, duhovne, ekonomske, ili ma koje odnose sa narodima i državama izvan Unije.


Kao strateškog partnera SPO na putu u EU, Drašković je označio Demokratsku stranku predsednika Srbije Borisa Tadića.

Kosmet je Jerusalim

 

Za SPO, kako je istakao, Kosmet  i dalje ostaje Jerusalim Srbije, a u pregovorima sa vlastima u Prištini, smatra, Srbija treba da se izbori za evropski status Kosmeta i kosmetskih Srba.

"Današnoj Srbiji se žuri u Evropu i na tom putu su joj potrebne obe evropske ruke - i desna i leva. Već dve decenije naš strateški partner je DS, koja je za republiku i članica je Evropske socijalističke internacionale, dok mi pripadamo desnoj porodici evropskih narodnih partija i programski smo za ustavnu parlamentarnu kraljevinu. Teza i antiteza, ali u istom smeru", kazao je predsednik SPO.


Obraćajući se 6. Saboru SPO-a, Drašković je napomenuo da Srbija ne sme propustiti "poslednji voz" za Brisel, jer je ovo vreme odlučujuće bitke za osvajanje demokratske razvojne i bezbednosne budućnosti srpske države.


On je rekao da je SPO proteklih godina delio sudbinu stotina hiljada gubitnika demokratske tranzicije i pozvao članove te stranke i simpatizere da ponovo budu misionari, kao što su to bili devedesete i devedestih.

"Uzbunili smo i uzbudili stotine hiljada ljudi, ali su tu plavu reku SPO, reku evropske Srbije, na prvom višestranačkom izjašnjavanju naroda nađačale mutne bujice antiistorije", prisetio se Drašković početka devedesetih.
 

2024 © - Vesti online