Subota 04.12.2010.
00:44
Srna

Obama iznenada stigao u Avganistan


Obama sa američkim vojnicima u Avganistanu
 

Planirani helikopterski let do glavnog grada otkazan je zbog lošeg vremena, pa su Obama i avganistanski predsednik Hamid Karzai kratko razgovarali telefonom.

"Danas možemo biti ponosni na to što postoji manje oblasti pod kontrolom talibana. Rekli smo da ćemo slomiti napredovanje talibana i vi to radite, vi ste u ofanzivi, umorni od defanzive", rekao je Obama pred vojnicima.

Njegova druga poseta Avganistanu usledila je u vreme kada se Bela kuća priprema da 13. decembra predstavi revidiranu strategiju za rat u ovoj zemlji i samo dan posle objavljivanja poverljivih dokumenata na sajtu "Vikiliks", u kojima Amerika izražava bojazan povodom raširene korupcije i Karzaijeve nesposobnosti da upravlja zemljom.

Od početka vojne kampanje u Avganistanu 2001. godine u ovoj zemlji poginulo je oko 1.400 američkih vojnika.

Velika ofanziva protiv talibana na jugu zemlje, u provinciji Kandahar, dala je određene rezulatate posle dolaska pojačanja, ali se pobuna sada širi na do sada relativno mirne oblasti na severu i zapadu Avganistana.

Obama je tokom boravka u Bagramu primio izveštaje od svojih ključnih savetnika, uključujući komandanta američkih i NATO snaga u ovoj zemlji, generala Dejvida Petreusa, i Karla Ajkenberija, ambasadora SAD u Kabulu.

2024 © - Vesti online