Petak 03.12.2010.
20:06
Srna

Nemci protiv islama i stranaca

Ne misle baš svi Nemci da je islam netolerantan - njih 5 odsto misli drugačije

Pozitivan stav prema muslimanima u Nemačkoj ima samo 34 odsto anketiranih na zapadu zemlje i 26 odsto na istoku. Manje od 30 odsto anketiranih Nemaca podržava gradnju džamija, što je uslovljeno i mišljenjem da "imami truju mlade muslimane".

I u drugim zemljama EU odnos prema islamu nije bitnije bolji od Nemačke. Tako samo 20 odsto Danaca, Francuza i Holanđana smatra islam tolerantnim.

Ispitivanje, koje je osim u Nemačkoj sprovedeno i u Francuskoj, Danskoj, Holandiji i Portugaliji, ipak pokazuje kako su Nemci bitno netolerantniji od drugih evropskih zemalja.

Ditlif Polak, rukovodilac studije "Religija i politika" sa Univerziteta u Minsteru, smatra da je rečenica "islam je deo Nemačke" - potpuno nerealna i da nema veze sa stvarnošću. Da je "islam deo Nemačke" izjavio je nedavno nemački predsednik Kristijan Vulf i to povodom 20 godina od nemačkog ujedinjenja.

Ispitivanje je pokazalo da u Danskoj gradnju islamskih bogomolja podržava više od 50 odsto stanovnika, u Francuskoj i Holonadiji dve trećine, a u Portugaliji tri četvrtine. I ostali rezultati pokazuju da, na primer, Nemci imaju problema sa prihvatanjem stranih kultura - njih 40 odsto (50 odsto na istoku) smatra da ih one ugrožavaju.

2024 © - Vesti online