Petak 03.12.2010.
15:46 >> 16:44h
Vestionline

Američki softver juri Mladića

Sistem koji koristi i FBI od sada će tragati za Mladićem

Veljović je, na konferenciji za novinare, rekao da je jedan od najvažnijih ciljeva za Srbiju da preostala dva begunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu pronađena i uhapšena.


"Sigurno je da će ova donacija olakšati posao policiji i drugim bezbednosnim službama", istakao je Veljović i dodao da se preduzimaju maksimalne mere da se završi saradnja sa Haškim tribunalom.


On je ocenio da je donacija softvera, poznatijeg kao ZyLab platforma za menadžment informacija, jedna u nizu potvrda da je policija Srbije pouzdan partner, koji ostvaruje dobru međunarodnu saradnju.


Ambasador SAD Meri Vorlik naglasila je da ovaj softver značajno smanujuje vreme istrage i službenicima policije omogućava da rade na analitičkim zadacima.


Šef Misije OEBS Dimitrios Kipreos ocenio je da će ova oprema ojačati kapacitete policije u istrazi ratnih zločina, što je jedan od najvećih izazova za Vladu Srbije. Prema njegovim rečima, ovaj softver će pojačati kapacitete države i prilikom preuzimanja slučajeva od haškog tribunala.


Međunarodni kriminalističko-istražni program pomoći u obuci Ministarstva pravde SAD poklonio je softver, vredan 48.000 dolara, a Misija OEBS je obezbedila 20.000 dolara za program obuke službenika.

2024 © - Vesti online