Petak 03.12.2010.
13:52 >> 22:22h
Vestionline

Lim odneo most, Drina probila nasip

Žitelji Grobnica, sa desne strane Lima, ostali su odsečeni od centra. Saobraćaj i prelaz pešaka obustavljen je na još četiri mosta na Limu.


Saobraćaj na magistralnom putu Prijepolje-Bijelo Polje je u prekidu, a vozila se usmeravaju preko Pljevalja. Predsednik opštine Dragoljub Zindović proglasio je vanredno stanje u opštini Prijepolje. 

Most u Brodarevu
 


Bez vode su prigradska naselja Ivanje, Raišnjeva i Divci. Poplavljeno je 150 objekata i evakuisano oko stotinu lica. Pomoć ugroženim građanima pružaju interventne jedinice iz Niša i Kraljeva.

Na teritoriji sedam opština u slivu reka Lim i Drina sprovode se mere vanredne odbrane od poplava, saopštilo je danas preduzeće Srbijavode. U prekidu je magistralni put Brodarevo-Prijepolje.

Takve mere se primenjuju na teritorijama opština Prijepolje, Priboj, Bajina Bašta, Ljubovija, Mali Zvornik, Loznica i Bogatić. 

U Ljuboviji je opštinski štab proglasio vanrednu situaciju, a zabranjeno je i korišćenje vode za piće, pošto je ugroženo izvorište Grabovica, navodi se u saopštenju.

Vanredna situacija proglašena je na području opštine Prijepolje, gde je evakuisano 58 lica i 22 objekta, a ugroženo je 143 objekta i 330 osoba, precizira se u saopštenju.

Drina probila nasip na dva mesta

Reka Drina probila je nasip na drugom mestu u selu Mačvanski Prnjavor, nedaleko od Šapca, zbog čega je počela evakuacija još 40 domaćinstava. Očekuje se da vodostaj Drine u tom selu, iz koga je protekle noći evakuisano 80 domaćinstava, večeras dostigne maksimum.


"Plan je bio da se žene, deca i poljoprivredna dobra izvuku, a odrasli muškarci da pomognu, ali je situacija toliko kritična, da i deca rade na sanaciji nasipa. Stigla je i mehanizacija ali mislim da je Drinu danas nemoguće ukrotiti", rekao je direktor šabačke Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović.

Do Srpske samo preko Sremske Rače

  

Granični prelazi Badovinci, Trbušnica, Mali Zvornik i Ljubovija privremeno su zatvoreni zbog izlivanja Drine, pa građani koji nameravaju da putuju prema RS moraju da koriste granični prelaz Sremska Rača, koji je za sada jedini u funkciji.Voda je na oko 500 metara udaljenosti od graničnog prelaza Badovinci, sa strane BiH, prešla preko puta i presekla putni pravac prema Bijeljini. Nivo vode trenutno je oko 20 centimetara sa tendencijom daljeg rasta, zbog čega je obustavljen saobraćaj preko Pavlovića mosta, a svi putnici upućuju se na alternativne pravce.Na carinskoj ispostavi Trbušnica rad je privremeno prekinut, dok je terminal Trbušnica potpuno poplavljen, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

U Ljuboviji, Loznici i Prijepolju evakuisano je više od 1.500 ljudi, a od jutros je vodostaj Drine i Lima nešto niži. Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio vanredno stanje u Prijepolju, saopštilo je Javno preduzeće "Srbijavode".

Mere vanredne odbrane sprovode se na rekama Lim i Drina sa pritokama, na teritorijama opština Prijepolje, Priboj, Bajina Bašta, Ljubovija, Mali Zvornik, Loznica, Bogatić.

Redovna odbrana od poplava na snazi je na reci Savi, od ušća reke Vukodraž do ušća Drine, kao i na Drini do Badovinaca.

2024 © - Vesti online