Petak 03.12.2010.
10:15
Vestionline

Zašto Srbi da ispaštaju zbog Miloševićevih grehova?

Kako navode ''Nezavisne novine'', reč je o depeši od 4. aprila 2008. godine, koju je poslao tadašnji odlazeći američki ambasador u Rusiji Vilijam Berns.

Aleksandar Solženjicin
 

"Solženjicin je ambasadoru ponovio svoje primedbe na nezavisnost Kosmeta. Zašto bi, upitao je retorički, Srbi bili odgovorni za Miloševićeve grehe", stoji u depeši.

''Nezavnisne novosti'' prenose, takođe, da je objavljena prepiska  meričkog ambasadora u Parizu i Stejt departmenta iz decembra 2005. godine, u kojoj se navodi da islamski teroristi pokušavaju da regrutuju nove ekstremiste i u BiH.

Pomenuti list navodi i dokument iz 2004. godine, u kome piše da je Hrvatska u boljem stanju od Rumunije i Bugarske za ulazak u EU. To je zaključio tadašnji komesar za spoljnu politiku EU Kris Paten. On i američki ambasador u Briselu su komentarisali i saradnju Hrvatske i Haškog suda i rekli da ih je šokirao izveštaj Karle del Ponte, tadašnjeg haškog tužioca, koja je tada Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za saradnju iako je general Ante Gotovina još bio na slobodi.

2024 © - Vesti online