Četvrtak 02.12.2010.
08:53 >> 15:15h
Vestionline

Stanovništvu prete Drina i Lim

U Ljuboviji je oko 50 kuća i motel pod vodom, a dramatično je i u Prijepolju gde je Lim potopio oko pedeset kuća, dok se oko 100 hektara zemlje nalazi pod vodom. U Polimlju je u prekidu put ka Ivanju, a četiri mosta su zatvorena za saobraćaj. Lim preti da se izlije i na magistralu ka granici sa Crnom Gorom u Strugovima, javlja reporter RTS-a.


Vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu meštanima, u ugroženim naseljima, kako bi se na vreme izmestila stoka i stvari. Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je u Prijepolje specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša.

Protok Drine je čak 11 puta veći nego što je to uobičajeno
 


Oko ponoći poplavni talas Drine je došao do mesta nizvodno od Bajine Bašte, kod

Hidroelektrana je, za sada, bezbedna

 

Hidroelektrana "Bajina Bašta" je bezbedna, ali se u jezeru više ne može zadržati ni litar vode. Propušta se sva voda koja stiže, a to je oko 3.000 litara u sekundi. Protok Drine je čak 11 puta veći nego što je to uobičajeno. Prema prognozama, i ovaj rekord biće premašen tokom noći, kada se, u dotoku Drine, očekuje da će još 500 kubnih litara vode u sekundi.

Ljubovije, Banje Koviljače i Loznice. U Višegradu voda je na granici izlivanja u naselju Dušče, ispod pregradne brane Hidroelektrane ''Višegrad", a kule mosta na Drini su pod vodom, sve do kamenih lukova. U blizini Višegrada poplavljen je lokalni put, pa je desetak sela odsečeno od sveta.


Reka preti da preseče i put Ustriprača-Višegrad. Podzemne vode poplavile su i naselje Jezerine u Bileći, iz kojeg se evakuišu meštani.

Kako je vodostaj Drine i dalje u porastu u toku noći i jutra očekuje se i najveći plavni talas i izlivanje reke iz korita i plavljenje Semberije.


Zbog porasta vodostaja reka u slivu Save, usled obilnih padavina u Crnoj Gori i u Srbiji, proglašene su redovne odbrane od poplava. Poslednji put Drina je imala toliki dotok pre 30 godina, kada je glavni talas zahvatio sve nizvodno od Bajine Bašte.

2024 © - Vesti online