Sreda 01.12.2010.
17:33 >> 23:20h
Srna

Kosmet u upitniku EK pod "regionalna saradnja"

Štefan File predaje upitnik premijeru Cvetkoviću

Jednim od pitanja od Srbije se traži da pruži pregled odnosa sa Kosovom i objasni koje je napore preduzela da osigura delotvornu saradnju u pitanjima vezanim za EU, kao i sveobuhvatnu regionalnu saradnju, piše portal "Euraktiv Srbija".

Južna srpska pokrajina se pominje i među pitanjima o trgovinskoj razmeni koja se odnose na zemlje u okruženju. Od Srbije se traži da navede koliki je njen uvoz i izvoz sa BiH, Hrvatskom, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Od Srbije se traži i da odgovori koliki se porez na dodatnu vrednost primenjuje na robu koja ide iz Srbije na Kosovo i obratno, kao i da navede kakve su izvozne, uvozne i putne dozvole potrebne i koji se poreski režim primenjuje za tu robu.

Kosovo se spominje i u grupi pitanja o viznom režimu, a od Srbije se traži detaljno objašnjene specijalne procedure po kojoj građani Kosova dobijaju biometrijske pasoše, kao i da odgovori kako to funkcioniše i koje se mere preduzimaju da se spreče korupcija i zloupotrebe.

U grupi pitanja o spoljnim granicama i šengenskom viznom režimu od Srbije se traži detaljan opis situacije na administrativnoj granici sa Kosmetom (postojeći ili planirani međunarodni sporazumi o graničnoj saradnji), kao i opis praktične saradnje sa Euleksom, i objašnjenje granične procedure kontrole stranaca koji ulaze u Srbiju preko administativne granice sa KiM.

U grupi pitanja koja se odnose na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, od Srbije se traži da odgovori kakav politički dijalog vodi za zemljama Balkana, među koje je svrstano i Kosovo, dok je među pitanjima o unutrašnjoj bezbednosti i pitanje o ulozi vojske i policije u upravljanju administrativnom granicom sa Kosovom i Metohijom.

Na osnovu Upitnika Evropske komisije treba da bude sačinjeno mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

2024 © - Vesti online