Sreda 01.12.2010.
09:30
Vestionline

''Vikiliks'' objavio ono šta SAD žele

"Kosovo i RS jesu otvorena pitanja koja Amerika što pre želi da zatvori, i to na način koji njoj odgovara, po obrascu svršenih činjenica. Zato ne bi trebalo nikog da iznenadi pominjanje u ’’Vikiliksu’’ onih koji iznose drugačije stavove u vezi sa Kosmetom i RS, jer se tako te ličnosti diskvalifikuju", izjavio je Jovanović za novosadski "Dnevnik".

Vladislav Jovanović
 

On je dodao da je među objavljenim depešama na "Vikiliksu" plasirano ono što Americi u ovom političkom trenutku najviše odgovara, kao i da je mnogo toga ostalo skriveno kada je reč o dešavanjima iz bliske prošlosti.

"Još ne znamo zašto je nekadašnji američki ambasador Voren Cimerman ubedio Aliju Izetbegovića da se povuče iz Kutiljerovog plana, jer da to nije uradio, ne bi bilo rata u BiH. Ne znamo koje je on instrukcije dobio tad od američke administracije i kakve je informacije poslao u SAD", rekao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, "Vikiliks" nije obelodanio ni svojveremeno učešće NATO-a u bombardovanju RS, kao i američko učešće u hrvatskim vojnim akcijama "Bljesak" i "Oluja".

Osnivač portala "Vikiliks" Džulijan Asanž odnedavno je počeo da objavljuje navodno strogo čuvane tajne američke diplomatije koje ukazuju na to kako najmoćnija država sveta "vidi" događaje i ključne ličnosti današnje svetske političke scene.

2024 © - Vesti online