Sreda 01.12.2010.
03:47
Press

Severna Koreja gradi vodene reaktore

Neprikosnoveni severnokorejski lider Kim Džong Il

Priznanje Pjongjanga o obogaćivanju uranijuma, što je proces koji otvara mogućnost pravljenja atomske bombe, dolazi samo nekoliko dana posle artiljerijskog napada na Južnu Koreju, koji je doveo do velike napetosti na Korejskom poluostrvu.

Pre desetak dana satelitski snimci jednog privatnog američkog instituta pokazali su da Severna Koreja gradi nuklearni reaktor na laku vodu, ali zvaničnih potvrda dosad nije bilo, prenosi "Press".

Svi nuklearni projekti Severne Koreje izazivaju veliko interesovanje u svetu, posebno u SAD, gde se smatra da je cilj Pjongjanga stvaranje arsenala atomskog oružja.

Pjongjang je već izveo dve nuklearne probe, 2006. i 2009, zbog čega je izazvao osudu međunarodne zajednice i dobio sankcije UN. Procenjuje se da Severna Koreja može da napravi između šest i 12 atomskih bombi.

Pored toga, severnokorejski mediji juče su upozorili da bi američko-južnokorejske vojne vežbe koje su, uz učešće američkog nosača aviona "Džordža Vašingtona" počele u nedelju, mogle da izazovu rat velikih razmera na Korejskom poluostrvu.

- Naša republika poseduje ratnu opremu koja može odmah da uništi svakog neprijatelja. Ratna provokacija usmerena ka severu znači samouništenje - navela je Severna Koreja.

2024 © - Vesti online