Sreda 25.11.2009.
12:58
Tanjug

Srbija: 349 obolelih od novog gripa

Registrovano je 17 smrtnih ishoda od novog gripa, a od ukupnog broja obolelih 72 se dovode u vezu sa putovanjima. U saopštenju je navedeno da je u periodu od 26. oktobra do 24. novembra potvrđeno 216 slučajeva novog gripa. Najveći broj obolelih u ovom periodu, kako je navedeno, su osobe stare između 30 i 64 godina.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog i Sremskog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanja i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama ipredškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom.

Najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa su opšte mere zaštite, kao što su držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah treba nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

2024 © - Vesti online