Sreda 25.11.2009.
11:39
Tanjug

Jeremić: Doprinećemo razvoju Konga

Vuk Jeremić želi da ojača staro prijateljstvo sa Kongom

Jeremić, kome je ovo prva poseta Kongu, izjavio je da će sa zvaničnicima te afričke države razgovarati o raznim pitanjima, pre svega u oblasti poljoprivrede, agroindustrije i farmaceutske industrije.

Na političkom planu, Jeremić je poručio da Srbija podržava stabilizaciju Konga, zemlje u kojoj je donedavno besneo rat, jer su mir i stabilnost preduslovi za podstrek razvoja svake zemlje. On je dodao da Srbija želi da doprinese razvoju Konga, a šef srpske diplomatije je najavio program povlastica u vidu univerzitetskih stipendija za studente iz ove zemlje.

Jeremić, tokom posete Kongu, treba da se sastane s ministrom spoljnih poslova Aleksisom Tambveom Mvambom, predstavnicima vladajuće političke Narodne partije za obnovu i demokratiju i šefom države Žozefom Kabilom.

Šef srpske diplomatije, koji je na sedmodnevnoj turneji po Africi, do sada je posetio Nigeriju i Kongo, a trebalo bi i da dođe u posetu Keniji i Gabonu. Jeremić je objasnio da Nigerija i Gabon od 1. januara postaju članice Saveta bezbednosti UN, dodavši da je zbog toga ’’stav tih zemalja od posebne važnosti za Srbiju’’.

2024 © - Vesti online