Sreda 01.12.2010.
08:00
Vestionline

Beograd je lepši, ali i dalje ružan!

Turisti sve više vole Beograd

Istraživanje je sprovodeno među 702 gosta, koji su u Beograd doputovali brodovima.

"U anketi je čak 97 odsto njih izjavilo da će Beograd preporučiti svojim prijateljima, jer je to često značajnije od samih marketinških aktivnosti", ukazao je direktor TOB-a Dejan Veselinov.

Ono što je posebno značajno, ističu u TOB-u, je da je čak 85 odsto gostiju pohvalilo ljubaznost osoblja u pristaništu i prilikom dobijanja prvih informacija.

 

Gosti, međutim, i dalje zameraju Beogradu zbog grafita po zidovima ulica, gužvi u saobraćaju, na tome što nema bicikala, a previše je automobila, uz mnogo pasa lutalica, zatim nemogućnost plaćanja u evrima, prenaseljenost i gužvu na ulicama, kao i dalje vidljiva oštećenja od ratova.

Ove godine povećao se broj nautičara koji prvi put dolaze u Beograd, sa 74,6 na 84,1 odsto, što je dobar znak.

Direktor Gradskog zavoda za informatiku i statistiku Slobodan Karanović kaže da 90 odsto stranih gostiju, koji su u naš glavni grad doputovali brodovima, ima pozitivno mišljenje o Beogradu kao destinaciji, a više od 80 odsto o pruženim uslugama. Oko 82 odsto izjasnilo se da bi voleli da još jedan dan provedu u Beogradu .

U odnosu na prošlu godinu povećao se broj onih koji smatraju da je Beograd atraktivan za posetioce sa 60,5 na 65 odsto, a 54 odsto ispitanika smatra da Beograd ima kvalitetnu kulturnu ponudu.

Popravile su se ocene gostiju i o uređenosti javnih površina - sada 47 odsto ima pozitivno mišljenje, a lane 40,4 odsto. Medu odgovorima se moglo pročitati da je "Beograd uživo lepši i zanimljiviji nego u reklami, a obično je obrnuto".

Od onoga što Beograd nudi, najbolje je vrednovana ugostiteljska ponuda, čiji kvalitet je pohvalilo 64 odsto nautičara, dok je pozitivnu ocenu za šoping dalo 54,7 procenata, pri čemu je broj onih sa pozitivnim ocenama porastao u oba slučaja.

Visoku ocenu je dobila ljubaznost Beograđana, koju je pohvalilo 70 odsto "brodskih" gostiju, kao i atmosfera u gradu, koja se dopala kod 64 odsto anketiranih. Među odgovorima se moglo pročitati: "Prijatni ljudi, čiste ulice", "Bolje od očekivanog", "Ljubazni i dobronamerni ljudi, veoma se trude i veoma su gostoljubivi."

Utisci o Beogradu su bolji nego pre godinu dana, tako da je među 64 odsto pozitivnih odgovora, bilo dosta onih kojima su utisci bolji od očekivanja.

"Zaista iznad očekivanja", "Premašuje po atraktivnosti mnoge ervopske gradove koje sam posetio", "Sjajan ambijent, pešačke zone u centru sa uličnim perfomansima i muzički programi", samo su neki od odgovora.

2024 © - Vesti online