Utorak 30.11.2010.
16:29 >> 16:51h
Vestionline

Vikiliks: Dodik bio spreman da prizna Kosovo

Dodik podržao Ahtisarijev plan, a Tadić nedovoljno čvrst prema Dodiku

Prema navodima diplomatske prepiske pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Denijel Frid je u Zagrebu s domaćinima podelio i informaciju kako mu je Dodik kazao da podržava Ahtisarijev plan o Kosovu.

Dodikov kabinet: Sve je obična podvala

 

"Tvrdnje da je Milorad Dodik rekao da će priznati Kosovo ako Savet bezbednosti UN donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu, ukoliko su tačno interpretirane, obična su podvala i neistina", rečeno je Srni u kabinetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Istina je da je gospodin Frid pretio i vršio pritisak da RS da saglasnost u zajedničkim institucijama BiH za priznanje nezavisnosti Kosova, o čemu svedoči i naš zapisnik sa tog sastanka", ističu u kabinetu predsednika Dodika. Sve što se desilo u međuvremenu, naglašavaju iz kabineta, dementuje svaku reč Danijela Frida.

"Stav predsednika Dodika i celog rukovodstva Srpske o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova jasan je i svima dobro poznat i nije se menjao. Srpska ostaje pri stavu da će pratiti stavove Srbije o ovom pitanju", poručeno je iz kabineta predsednika RS.

U dokumentima koje je objavio "Vikiliks" se, između ostalog, navodi da su se uoči posete Borisa Tadića Nemačkoj 16. novembra prošle godine, tim povodom sastali Kristof Hojsgen, savetnik kancelarke Angele Merkel i Filip Marfi, ambasador SAD u Berlinu.

Hojgen je Marfiju, pored ostalog, rekao da bi Tadić, iako stalno govori da se "čvrsto odnosi" prema Miloradu Dodiku, trebalo da bude još čvršći. U američkoj depeši se navodi i da je Hojsgen izrazio pesimizam oko toga da li će ikad biti moguće pretvoriti Bosnu u "funkcionalnu državu", ali se on s Marfijem složio da je važno nastaviti sa trudom "u tom pravcu".

Hrvatski mediji su danas objavili izvode tajnih dokumenata sa sajta "Vikiliks" koji se 

Koštunica nacionalista, a Tadić je cool

 

Sanader i Mesić su tadašnjeg srpskog premijera Vojislava Koštunicu, zbog njegovih stavova oko Kosmeta, nazivali nacionalistom, a pohvalili su Borisa Tadića za koga tvrde da misli isto kao i oni, navodi se u belešci koja se našla na "Vikiliksu".

odnose na region. "Jutarnji list" je danas objavio sadržaje nekih od 1.686 poruka koje su iz Zagreba slale američke diplomate u Vašington , a koji su završili na toj internet stranici.

"Premijer Ivo Sanader zabrinut je oko sve većeg ulaganja ruskih kompanija u BiH, i pomoćniku državnog sekretara uručio je non-paper o hrvatskim stavovima o Rusiji“, piše u poruci koju je 2007. godine američke ambasada u Zagrebu poslala Vašingtonu.


U poruci se prenose i mišljenja hrvatskih političara o političarima u regionu.

"Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme BiH reše druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta, rekao je Sanader", navodi se u belešci američke ambasade koja je 10. maja 2007. upućena u Stejt Dipartment posle odvojenih sastanaka tadašnjeg predsednika i premijera Stjepana Mesića i Iva Sanadera i ministarke spoljnih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Denijelom Fridom u Zagrebu.

Sanader je upozorio da će "u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH i izdvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Evropi", s čime se, kako se navodi i belešci, složio i Mesić.

Američki diplomata Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć ambasadi SAD u Sarajevu.

2024 © - Vesti online