Utorak 20.10.2009.
09:39
Tanjug

Jeremić: Rusija najbolji prijatelj Srbiji

Jeremić je rekao da su sve zemlje zapadnog Balkana na putu integracije u Evropsku uniju i da će jednog dana postati članice Unije, a da samo Srbija ima ovakvu vrstu uzajamne podrške sa Rusijom, što državu čini posebnom i jačom i centrom regiona i da će Srbija umeti to da iskoristi.

On je za RTS istakao da je najznačajnija i od presudnog značaja podrška Rusije Srbiji u borbi za Kosovo i Metohiju, ne samo na Međunarodnom sudu pravde, nego i na svim diplomatskim forumima, jer je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN.

I ekonomski odnosi sa Rusijom čine Srbiju centrom regiona i najvažnijom tačkom zapadnog Balkana, rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova dodao je da tu pre svega misli na energetski čvor i energetsko partnerstvo, koje će se potvrditi i najavio da će u razgovorima biti reči o izgradnji gasovoda "Južni tok" i o daljim ulaganjima u infrastrukturu i energetiku.

Govoreći o ekonomskom značaju posete Medvedeva, Jeremić je ocenio da milijarda evra kredita za Srbiju u ekonomski teškom trenutku znači mnogo i da se ponovo pokazuje da je Rusija najbolji prijatelj Srbije, kao što je bila pre 65 godina "kada smo zajedno oslobađali ovaj grad".

"I Kosovo i ekonomija i zajedničko obeležavanje pobede nad fašizmom - ovo će biti jedan zaista istorijski dan u Beogradu", kazao je Jeremić.

Povodom potpisivanju sporazuma o demarkaciji granica između Makedonije i Kosova, Jeremić je ocenio da su međususedski odnosi Srbije i Makedonije narušeni jednostranom odlukom Skoplja.

Taj takozvani sporazum o granici između Prištine i Skoplja podrazumeva da se oko 2.500 hektara srpske teritorije sada nalazi pod kontrolom vlade u Skoplju, što je protivno našem ustavu i izuzetno oštar demarš uložen je u ponedeljak Makedoniji, istakao je ministar.

Povodom nastavka pregovora o funkcionalnijem uređenju BiH u Butmiru, Jeremić je ocenio da "ništa nije gotovo dok ti razgovori ne budu i formalno okončani" i da Srbija podržava razgovore i dijalog.

On je kazao da Srbija želi da dođe do kompromisnog rešenja u Bosni, koje će omogućiti funkcionalnije, efektnije upravljanje BiH i ubrzati put BiH ka EU, ali je dodao da je osnov Dejtonski sporazum.

Dejton se može promeniti samo konsenzusom i dok god sve tri strane ne budu pristale na bilo kakav paket i promenu, nema promene Dejtona, a ukoliko je nešto neprihvatljivo za Republiku Srpsku, neće biti neprihvatljivo ni za Srbiju, naglasio je Jeremić.

2024 © - Vesti online