Utorak 30.11.2010.
07:47
Politika

Anonimusi vode dijalog sa Prištinom?

Vođa tima Borko Stefanović

Napominjući da ovu informaciju u ponedeljak nije bilo moguće potvrditi u nadležnim ministarstvima, beogradski list precizira da će ostale članove pregovaračkog tima činiti eksperti, koji će se menjati u zavisnosti od teme o kojoj će se razgovarati.


Strategija za pregovore sa Prištinom pod oznakom "poverljivo" usvojena je na jednoj od prethodnih sednica Vlade i njena sadržina poznata je samo ministrima, dok je zamenica ministra spoljnih poslova u odlazećoj kosovskoj vladi Vljora Čitaku izjavila je da će baza Prištine za predstojeće razgovore sa zvaničnicima u Beogradu biti Ustav Kosova i plan Martija Ahtisarija.


Politika podseća na objašnjenje ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da strategija obuhvata sva sporna pitanja i da je u skladu sa državnom politikom Srbije.


Na obe strane, i u Beogradu i u Prištini, vlada saglasnost da dijalog počne od tema koje su najmanje opterećene političkim neslaganjima, poput sudbine nestalih lica, saobraćaja ili komunikacija.


Platforma je u skladu sa nacionalnim interesima Srbije i Ustavom i bazira se na tome da Srbija, kako to stalno naglašavaju visoki zvaničnici u Beogradu, neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.


"Strategija pruža jedan opšti okvir za dijalog tokom kojeg mogu biti pronađena kreativna rešenja koja olakšavaju život stanovništva, a obezbeđuju situaciju u kojoj niko nikoga neće priznati", navodi sagovornik Politike.

2024 © - Vesti online